Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotat fornminne

För cirka 25 år sedan var mina ben betydligt piggare.

Då gällde det en orienteringstävling söder om Vallsundet. En kontroll var ett odlingsröse som jag genast karakteriserade som en obränd gammal kalkugn, med kanaler inunder där eld skulle anläggas för utvinnande av kalk. Den ligger i skogen några hundra meter söder om Sandviken.

I blåsippornas tid gjorde jag ett återbesök för att fotografera rariteten. Obrända kalkugnar är det ont om i länet, men i hemtrakten i Härjedalen finns en stor som jag också kunde tacka för att jag kunde registrera den här aktuella som en kalk ugn. Emellertid och emedan, numera har den drabbats av såväl naturliga som onaturliga blessyrer. Både stormfällning och mänsklig påverkan har gjort sig gällande. Kännedom om rösets innebörd lär förstås inte vara alltför utbredd.

Redan vid 1600-talets mitt brändes kalk i området, och den togs då i anspråk vid anläggandet av Andersö skans dit båtlaster med kalk avlöpte. De norskes in- eller anfall 1657 medförde ett tvärt avbrott för skansbygget som aldrig kom att återupptas.

Visst är väl den här kalk ugnen en kvarleva från den tid en, motbevisa det påståendet den som kan! På fotot kan öppningen till en kanal skönjas strax bakom stubb en till höger.