Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotat julfirande i Lit

Med namnlistor med drygt 150 namn hoppas eleverna på högstadiet i Lit att hålla liv i det traditionella julfirandet på skolan. Men nya skollagen kan sätta stopp för firandet.

Annons

– Vår julavslutning är borttagen, det tycker vi är tråkigt och därför har vi samlat in namn på vår protestlista, säger Kristoffer Hasselskog, elev i årskurs 8, som är en av drivande bakom namninsamlingen.

Han har tillsammans med övriga elever på skolan sett fram emot att få fira den traditionella julavslutningen där elever uppträder inför varandra, inför personal och inte minst inför föräldrarna. Med åren har firandet blivit en stor apparat där eleverna är indelade i olika arbetsgrupper. Det övas på uppträdanden, det bakas och det säljs varor för att dra in pengar till denna traditionstyngda afton.

Men i år pekar mycket på att det inte blir något firande.

– Om inte våra namnlistor kan ändra på det, säger Kristoffer Hasselskog full av iver för att rädda årets julfirande.

Rektorn på skolan Åsa Rindefalk-Grahn, ser dock lite problem inför årets avslutning. I den nya skollagen som kom 2011 finns ett krav på att elever ska erbjudas minst 178 skoldagar per läsår. Julavslutningen på skolan äger rum på en torsdag, men fredagen efter är en helt vanlig skoldag och som måste räknas in för att uppnå skollagens minimikrav på 178 dagar.

Det betyder att julfirandet kan genomföras i vanlig ordning under förutsättning att eleverna kommer till skolan dagen efter firandet. Men det vill inte eleverna. Tidigare har såväl elever som personal "kompat" ut fredagen. Men det går inte längre för då når inte skolan upp till lagkravet om 178 skoldagarna.

– Dessutom blir det en ekonomisk fråga. Att betala all personal övertid fram till cirka 22.00 innebär många övertidstimmar och det blir förstås dyrt för skolan, förklarar rektorn Åsa Rindefalk-Grahn.

Nu kommer namnlistorna att fyllas på och därefter kommer nya diskussioner att genomföras innan en definitiv lösning kan fattas.