Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotbilden finns kvar

Obid Nazarov har vaknat ur koman. Åklagare och polis hoppas att mordförsöket på regimkritikern för två år sedan ska kunna lösas inom kort. Men hotbilden finn kvar enligt anhöriga.

Annons

– När vi säger öppet att han blivit mycket bättre och att han vaknat och försöker kommunicera, så är det klart att det innebär ännu större risker, uppger sonen David Nazarov till Sveriges radio Jämtland.

Obid Nazarov hade kontakt med Säkerhetspolisen innan attentatet mot honom i februari 2012. Trots det och trots att han klassats som flykting av FN, fick han inget personskydd. Han blev skjuten i huvudet på nära håll i sin trappuppgång på väg till bönestunden i moskén. I dag är han på bättringsvägen, men rehabiliteringen kommer att ta tid.

– Det är inte så att han är helt återställd. Det går framåt och blir bättre och bättre dag för dag. Men han är inte beredd att kommunicera än det är inte tillräckligt bra för att han ska kunna det, säger sonen David Nazarov till Länstidningen.

Familjen står fortfarande utan beskydd och håller sig gömda av rädsla för att de ska utsättas för ytterligare förföljelse av den uzbekiska regimen.

– De hotbilder vi får och de uppgifterna vi får om dem är att de kommer från uzbekiska säkerhetstjänsten och att hela familjen är under hot, dödshot. Därför är det oerhört farligt, vi bör gömma oss hela tiden och gömma oss från samhället och bryta kontakter med vänner och släktingar, säger David Nazarov till Länstidningen.

Familjen är kritiska mot den bristande förmågan att erbjuda skydd mot hot och förföljelser.

– Jag kan inte på grund av säkerheten berätta allt, men även om jag skulle göra det så skulle det inte låta normalt i dina öron. Men oavsett vi måste fortsätta säga sanningen. Det skulle bli så skamligt för det svenska samhället om de fick veta hur det är. Vi trodde aldrig att det kulle gå så dåligt ur säkerhetssynpunkt, att ett land, som för omvärlden, är en sådan välkänd stat låter sina medborgare hamna i en sådan här situation, säger David Nazarov till Länstidningen.

Liknande attentat har inträffat mot andra regimkritiker som fått asyl i andra länder, enligt Amnesy International. Uzbekistan blev självständigt efter Sovjetunionens sönderfall och sedan dess styrs landet enväldigt av presidenten Islam Karimov. Oppositionella och regimkritiker, som Obid Nazarov, klassas ofta som terrorister av regimen, enligt Amnesty International.