Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell Aston har fått nytt liv

Hotell Aston stod länge tomt. Till slut ockuperade ett 30-tal ungdomar huset och krävde att det skulle bli lägenheter. Nu har hotellet byggts om och blivit fyra hyreslägenheter.

Annons

Det är fastighetsbolaget Akelius som har byggt om Aston.

– Men ockupationen har inget att göra med att vi nu har rustat upp hotellet. När vi tog över huset var det i väldigt dåligt skick. Vi hade att välja mellan att riva det eller bygga om det. Vi valde att bygga om det, säger Henrik Lundmark, ortschef på Akelius i Östersund.

Huset ingick i en annan större affär som Akelius gjorde med Norrvidden för några år sedan. Men det var långt ifrån en självklarhet att huset skulle byggas om.

– Men skicket på stommen var så pass bra så att vi valde att renovera det. Vi såg att det fanns en potential, säger han.

Även om det gjorts omfattande renoveringar av huset har mycket bevarats. Exempelvis är ytterfönstren renoverade och kakelugnarna i huset är bevarade.

– Det inte går att elda i dem. Vi ska se om det går att ordna det, säger Ann Martinsson, ansvarig för uthyrningarna hos Akelius.

Huset innehåller två fyror på 120 kvadratmeter och två treor på 108 kvadratmeter. En fyra kostar 13 900 kronor i månaden medan en trea kostar 13 225 kronor.

– Vi har redan hyrt ut en trea och en fyra, säger Ann Martinsson.

Huset har en lång historia och har bland annat ha varit ett hotell en gång i tiden. Men det är lite oklart när huset egentligen byggdes. Enligt vissa uppgifter byggdes huset 1913 medan andra uppgifter säger att det byggdes på 1940-talet. Under renoveringen hittade snickare en inristning i en trästomme om att en av de som byggde huset gjorde det medan krigen rasar ute i världen.

– Jag tror att det är första världskriget det handlar om, säger Henrik Lundmark.

Men allt är inte klart ännu. Gårdsplanen håller på att göras om för att ge plats för parkeringsplatser och ett uthus som bland annat ska innehålla soprum, förråd och ett garage ska byggas där.

– Till våren asfalterar vi platsen och gör i ordning den, säger Henrik Lundmark.