Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellet vill ­förlänga avtalet

Det är inga problem att kombinera hotell och asylboende. Det menar Fredrik Fortkod som är vd på Åre Continental Inn som hoppas Migrationsverket förlänger avtalet till maj nästa år.
– Det är inte alls självklart att vi får en förlängning, men jag hoppas på det.

Den 14 juli kom beskedet att Åre får sitt första asylboende. Bara tre dagar senare kom drygt 40 personer. Trots snabba ryck har det gått bra, menar Fortkod.

186 platser erbjuds till de asylsökande, just nu bor 169 personer här. Antalet boende skiftar hela tiden. En del personer bor bara här några dagar eftersom de som får uppehållstillstånd ska lämna sin sängplats till en ny sökande. Flyktingarna har rätt att bo var de vill, får de boende någon annanstans kan de flytta. Dessutom får barnfamiljer förtur till Migrationsverkets lägenheter. Det finns för närvarande cirka 15 barn på asylboendet.

Åre Continental Inn är ett av de största hotellen i Åre. Anläggningen är konferens- och aktivitetshotell med spa, träningsanläggning, egen biosalong och stora ytor för restaurang och möten. Men det finns även ytor som inte används året runt. Som röda huset på baksidan som under vintern hyrs ut till säsongsanställda. Här finns numera asylboendet. Flyktingarna bor även på översta planet i hotellets orenoverade del som har en egen ingång.

Hotellets avtal med Migrationsverket sträcker sig bara till mitten av september. Men man ansöker om att får driva asylboendet till maj nästa år. Fredrik Fortkord menar att det inte är självklart att få förlängt avtal, det beror bland annat på hur många asylsökande som kommer till Sverige.

Genom intäkterna från asylboendet ska hotellet kunna utvecklas. En lift till Årebjörnen från hotellet står högst upp på önskelistan.

– Vi har fått klartecken av 12 av 14 markägare, berättar Fredrik Fortkord.

Ny lift samt en lång och lättåkt skidpist skulle ge anläggningen ett riktigt lyft. Uthyrning av ytor som inte används är viktigt för ekonomin och kan sätta fart på projektet.

– Med VM 2019 känns den utvecklingen helt rätt.

Fredrik Fortkord har bråda tider. Asylboendet skulle ställas i ordning på kort varsel. Bland annat måste hotellet öka sin bemanning med flera tjänster.

Läs mer:

Många vill hjälpa de asylsökande i Åre

Åre kommun har informationsmöte om asylboendet

Bert Karlsson vill starta asylboende i Åre

Nytt asylboende i Åre ska finansiera skidliftar