Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellkoncern ser över personalbehovet i spåren efter corona – inga drastiska effekter i Östersund: ”Vi tar det på allvar utan att få panik”

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Coronaviruset har fått även svenskar att minska sitt resande, också inom landet. Men ännu ser inte hotell Clarion i Östersund några stora reaktioner, förutom en avbokad konferens nästa vecka.

– Och i dag var det en grupp som bokade av en lunch, säger hotellchef Nicki Eby på tisdagen.

Hon har just kommit tillbaka till jobbet efter två veckor i Indien. Och i New Delhi gick minst hälften av invånarna omkring med ansiktsmask, berättar hon.

– Nu ska jag ha husmöte med personalen så att alla får samma information, säger hon.

Clarion tillhör koncernen Nordic Choice Hotels och på koncernnivå har takten av nya bokningar minskat med 50 procent. Därför har enskilda hotell bland de 200 i Norden och Baltikum, börjat gå igenom personalbehoven och koncernen varnade nyligen för eventuella uppsägningar i virusets spår.

Det gäller inte för Clarion i Östersund, enligt Nicki Eby.

– Det är i storstäderna där de har stora konferenser med många utländska gäster som inte får flyga för sina företag. Så det påverkar. Men vi har inte sett något här. Vi tar det på allvar utan att få panik, säger hon.

Hon menar att hotellet är förberett, att rutinerna för handhygien och noga städade rum aktualiseras extra noga.

Vilka effekter coronaviruset kommer att få om försiktighetsåtgärderna i resmönster och möten dröjer kvar är osäkert. Anställda möts kanske via Skype oftare som ett resultat av både oro och smittorisk.

– Vi följer utvecklingen, säger Nicki Eby.

Inte heller hotellet Frösö Park är opåverkat av coronaoron. Vd Jacob Dahlberg vill inte säga hur stor avbokningen är men kallar den för ”en krusning än så länge”.

– Vi har sett marginella effekter men jag tror inte vi ännu ser allt som komma skall. Vi har generellt mindre bokningar men inte lika stora minskningar som i stora städer. Vi planerar för om det skulle hända, men det kan också bli så att vi kan vända det här till vår fördel. För vart ska alla ta vägen som inte åker ut i Europa på semestern, det kanske kan bli hemester?

Enligt flygplatschefen Peter Fahlén på Åre Östersund Airport, är det ännu för tidigt att se vad det nya coronaviruset har gjort för resorna. I Storbritannien avråds invånarna från att resa över huvud taget, vilket Sverige inte gör. Ändå märks mindre resande på alla flygplatser, främst från Östersund och söderut.

– Jag tror det kommer att påverka mer och mer. Vi är i början nu. Vad som händer från mitten av mars och framåt blir intressant, säger Peter Fahlén.

Under tisdagen skickade SAS ut ett mejl till sina anställda om att reducera arbetstid och lön med 20 procent på grund av inställda flygningar enligt norska tidningen Dagens Næringsliv.

Peter Fahlén säger att flygplatsen följer utvecklingen inte bara utifrån resmönster utan spridningen av viruset. Kontinuerliga möten hålls med myndigheter för att säkerställa att samhällsviktig verksamhet som flyget skyddas.

– Vi har höjt vår beredskap, säger Peter Fahlén.