Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellkungen Stefan Karlsson utvidgar sitt imperium

Nu är de överens. Stefan Karlsson köper ut Sollefteå kommun ur hotell Hallstaberget. Det handlar om en affär på 50 miljoner kronor.
– Det här är en mycket bra affär för Sollefteå kommun, säger Elisabet Lassen (S) kommunalråd.

Annons

Sollefteå kommun satsade 50 miljoner kronor i renoveringen och upprustningen av det som kom att bli det nya Hallstahotellet. Stefan Karlsson själv har satsat ungefär det dubbla.

Den affär man nu kommit överens om innebär att Karlssons bolag Lappland holding betalar 25 miljoner kronor på ett bräde och ytterligare 25 miljoner kronor på avbetalning under fem år. På den delen ska bolaget också betala ränta.

Dessutom har kommunen och Lappland holding kommit överens om ett arrendeavtal för tomtmarken. Det innebär att hotellet kan fortsätta bygga ut och utveckla verksamheten. Det finns stora planer för det. Men man får bara använda tomten för hotellet och konferensverksamhet.

Elisabet Lassen är glad över affären.

– Vi får tillbaka de pengar vi satsat på fastigheten samtidigt som vi har lyckats skapa regionens modernaste hotell- och konferensanläggning som bara den har 60 nya årsarbeten, säger hon.

Att Sollefteå kommun gick in och satsade så mycket i en hotellverksamhet har varit väldigt omdiskuterat. Men Lassen ångrar ingenting.

– I dag är det svårt att tänka sig kommunen utan Hotell Hallstaberget. Men det hade varit ett faktum om kommunen inte agerat för precis fyra år sedan. Då hade hotellet tillåtits att förfalla. Nu har vi en toppmodern anläggning som drivs av en av landets främsta entreprenörer, säger hon.

Den tidigare ägaren Norlandias intresse för Hallstaberget var minst sagt måttligt. De sista åren underhölls ingenting och när man byggde om revs i princip allt utom stommen ut. Norlandia övervägde bland annat att starta flyktingmottagning. Nu blev det inte så och eftersom hotellet arrenderar tomten så har kommunen fortfarande inflytande över området.

– Det är en viktig del av vår besöksnäring, säger Lassen.

Beslutet i kommunstyrelsen, som var enigt, är ett förslag till kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet den 24 november.