Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotelltaket seglade ut över Åre

Stormen lyfte en hel takdel från Holiday Club. Taket som är 60 gånger sex meter och vetter mot sjön seglade sedan över hotellkomplexet och delade sig i tre delar.

En av delarna kraschade rakt i stationshuset.

Holiday Club evakuerade gästerna från tredje våningen efter att stormen tagit en del av yttertaket. Trots dramatiken skadades inga personer.

– Det är bara materiella ting, inga människor kom till skada, berättar Ingemar Jonsson som är hotellchef.

Per-Åke Kristiansson på Bahnhof Café berättar att vid halv sex tiden på kvällen, precis efter stängning, hände något.

– Det skakade till i huset och det tog väl en halvtimme innan vi förstod vad som hade hänt.

Då hade taket på mellansektionen av hotelldelen på andra sidan järnvägen lossnat. Stormen fick Holiday Club taket att flyga och landa på Bahnhof Café, i gamla stationshuset.

– Taket har seglat över hela Holiday Club och en del har landat på järnvägen, en del har landat här och en del på stationshuset, berättar Per-Åke Kristiansson.

Stormen var väldigt hård men det gamla stationshuset stod pall.

– Vårt tak satt fast och då är huset ändå 120 år gammalt.

Trots stora utvändiga skador kan caféet hålla öppet som vanligt, invändigt ser det nämligen ganska okey ut, enigt Kristiansson.
Utanför Holiday Club pågår röjningsarbetet. Framför entrén ligger gul isolering som en matta över ett stort område. Det var just isoleringen som fick en besökare att reagera, berättar hotellchefen Ingemar Jonsson.

– Vi skickade ut två vaktmästare för att kontrollera vad som hänt. Vi sa att de skulle vara väldigt försiktiga och inte riskera att skada sig. Sedan ringde vi 112 för att kolla med räddningstjänsten för att se vilka resurser de hade.

Därefter fick han veta att hotelltaket på baksidan blåst av. Drygt 300 kvadratmeter rörde det sig om.

– Det var en herre som kom till oss och sa att vårt tak blåst in i deras restaurang, berättar Ingmar Johansson.
Vad tänkte du då?

– Då blir man chockad. Vi trodde inte ens att vi var berörda.

– Jag blev aldrig riktigt rädd. Man hamnar i läget att man vill se till att inga gäster kommit till skada.

Räddningstjänsten och polisen kom på plats. Gästerna på våning tre kallades via högtalarsystemet till receptionen där de fick veta att de skulle byta rum. Inga hotellrum var drabbade men hotelledningen ville ta alla försiktighetsåtgärder. Evakueringen gick lugnt till väga och inga klagomål har lämnats in.

– Det rådde ett stort lugn härinne, säger Ingemar Jonsson.
Holiday Club behöver inte stänga utan ska hålla öppet som vanligt eftersom det inte finns några risker för gästerna.