Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoten mot politiker fortsätter

Den stympade mus som skickats till Vänsterpartiets Nisse Sandqvist hör till de grövre trakasserier som kommunens säkerhetschef har varit med om.

– Det är helt oacceptabelt, säger Lars-Åke Wallin

På måndagen fick Östersunds kommun kännedom om den morbida försändelsen som skickats till Vänsterpartiets gruppledare i fullmäktige.

För säkerhetschefen Lars-Åke Wallin innebär händelsen en höjd beredskap.

– Jag vill inte uttala mig så mycket om just det här ärendet eftersom det är en polissak, men förtroendevalda är en utsatt grupp och vi har rutiner för att hantera den här sortens hot, säger han.

Det kommer mängder av arga brev och telefonsamtal till kommunens politiker och tjänstemän, många av dem anonyma, och Lars-Åke Wallin bedömer att cirka två eller tre av dem leder till polisanmälan varje år.

Kommunalrådet Annsofie Andersson (S) blev informerad om händelsen så fort den kommit till säkerhetschefens kännedom.

– Det viktiga just för tillfället är att Nisse känner stödet från sitt parti och från alla oss andra så han orkar fortsätta. Sådant här ska man inte behöva bli utsatt för när man jobbar i demokratins tjänst, säger hon.

Per Thelin på Östersundspolisen var den som tog emot anmälan. Han poängterar att händelsen är extra allvarlig eftersom den drabbat en förtroendevald, men att utsikterna att få fast en gärningsman är små.

– Man ska inte ge upp, men det är inte lätt att få tag på de som gör sådant här, säger han.