Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet från SD skakar om hela kommunen

Hög arbetslöshet, minskad befolkning och det jäser under ytan om flyktingar och integration. Att Sverigedemokraterna dessutom blev näst största parti i EU-valet i Strömsund gör årets kommunval extra laddat.

– Det är en oroande utveckling. Men när många är arbetslösa och folk inte mår bra får vi sådana här yttringar. Det cirkulerar många felaktiga uppgifter om integrationen. Vi har uppenbarligen varit dåliga att förklara och måste bli bättre på att tala om de faktiska förhållandena, säger nuvarande kommunalrådet Gudrun Hansson (S).

Varken hon eller oppositionsrådet Jan-Olof Andersson (M) vill tänka tanken att Sverigedemokraterna även skulle göra ett bra kommunval och bli vågmästare i kommunen.

– Då måste det bli nyval, säger Jan-Olof Andersson.

Båda är överens om att de egna och övriga partier måste bli bättre på att ta debatten med Sverigedemokraterna.

– Vi har hittills varit dåliga på att ställa dem mot väggen. Vi måste jobba över partigränserna i den här frågan. Det är en av våra största utmaningar framöver, menar Jan-Olof Anderson.

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte är oroad över Sverigedemokraternas framgångar. Därför behövs det en politisk samling i den här frågan både här och i landet i övrigt, anser Gudrun Hansson.

Men det är inte bara frågan om flyktingarna och integrationen som kräver ett gemensamt agerande. Den höga arbetslösheten och den minskande befolkningen är andra frågor där ett kraftfullt agerande krävs.

Här har Strömsunds och andra kommuners politiker svårt att på egen hand vända den nedåtgående trenden.

– Politiken hänger ihop. Utgången av riksdagsvalet är avgörande. Blir det ett regeringsskifte får vi både den utlovade 90-dagarsgarantin och pengar att ordna fram nya jobb till kommunen. Blir det inget skifte får vi jobba vidare med projekt och EU-medel, säger Gudrun Hansson.

Trots att Strömsund i dag har den högsta ungdomsarbetslösheten i länet med drygt 20 procent, anser kommunalrådet ändå att man lyckats förbättra statistiken under den gångna mandatperioden.

– Ungdomsarbetslösheten var 27 procent i början av perioden så tack vare våra projekt har den minskat, men är fortfarande alldeles för hög.

Jan-Olof Andersson anser att kommunen måste satsa mera på att ge näringslivet bättre förutsättningar.

– Det är i företagen jobben skapas. Vi vill exempelvis ge turismen bättre förutsättningar och ska därför jobba för en utbyggnad av flygplatsen i Vilhelmina så att vi kan få charterturister till kommunen och främst då till Frostviken. Vi vill också ha en väg mellan Borgafjäll och Stora Blåsjön.

Men i allt som rör infrastrukturen, vägar som bredband, är det fortsatt lobbyverksamhet som gäller. Och det är tufft oavsett om man är majoritetspolitiker eller i opposition.

– Från statens sida finns ett stort svek mot oss i glesbygden. Det är alltid samma människor som drabbas, säger Gudrun Hansson och får medhåll av Jan-Olof Andersson.

– Det saknas en insikt om glesbygdens problem, säger han.

Även om infrastrukturen, arbetslösheten och behovet av ökad inflyttning står högt på den politiska dagordningen de kommande åren, handlar valet i Strömsund även om de mer lokala frågorna.

Den borgerliga alliansen vill exempelvis införa Lov och lägga ut äldreomsorgen på entreprenad.

– Absolut! Det här handlar både om valfrihet för de äldre och att kunna skapa nya företag och därmed nya jobb i kommunen, anser Jan-Olof Andersson.

Men Socialdemokraterna säger nej.

– Vi tror på att hålla ihop verksamheterna. Vi vill vara attraktiv som arbetsgivare och kunna erbjuda heltidsjobb, men det här är också en ideologisk fråga för oss, säger Gudrun Hansson.

En föreslagen försäljning av Folkets Hus i Strömsund är en annan fråga där det råder oenighet.

– Vid en försäljning skulle vi slippa den årliga driftkostnaden på 2,5 miljoner kronor som kan användas till annat som t ex att rusta upp Saga-biografen som i dag är en resurs som inte nyttjas, anser Jan-Olof Andersson.

– I flera omgångar har vi sagt nej till en försäljning. Kommunen behöver de lokaler som finns, tycker Gudrun Hansson.

Att det ska satsas vidare på grundskolan och gymnasieskolan i Strömsund är båda blocken överens om.

Men när det gäller antalet skolor går meningarna isär.

– Vår målsättning är att alla skolor ska vara kvar. De behövs för att locka till inflyttning, säger Gudrun Hansson.

– Kvalitet är viktigare än lokaler. Därför vill vi arbeta vidare med den skolutredning som redan gjorts, svarar Jan-Olof Andersson.

Oenighet råder också huruvida kommunen ska köpa in sig i vindkraften eller ej.

Alliansen vill att kommunen köper ett verk, men Socialdemokraterna tvekar.

– Vi kan vara en vindkraftkommun på många andra sätt än att äga ett verk, anser Gudrun Hansson.

Men i en lokal fråga är båda blocken är helt överens och det är att det måste byggas en ny sporthall i Strömsund. Prislappen ligger på 25–30 miljoner.

– Vi hoppas en ny sporthall står klar under den kommande mandatperioden, säger Gudrun Hansson.

– En viktig investering, anser Jan-Olof Andersson.

Socialdemokraternas vallöften i övrigt rör bland annat fortsatt barnomsorg på obekväm arbetstid och kostnadsfri kulturskola.

Oppositionen lovar bland annat satsning på skoterleder och rättvisare fördelning av bygdemedlen.

Hur skulle ni använda en extra miljon i den kommunala verksamheten?

– Den skulle komma barn- och ungdomar till del, svarar Gudrun Hansson.

– Miljonen går tveklöst till gymnasieskolan och vuxenutbildningen, svarar Jan-Olof Andersson.

---

Torsdag 18.00 möts Strömsunds politiker i en het valdebatt som sänds live på OP.se. Läs mer här