Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hotet från skogarna” blir punk på vinyl

Trumspåren är lagda. Därmed kan trummisen Alexander Lund

slappna av och göra annat tills det är dags att lägga stämmor.

Nu är det basisten Johan Perssons tur att jobba.

Det är första inspelningsdagen för Moron Express i Sensus

inspelningsstudio på Frösön. De jobbar med projektet ”Hotet från Skogarna”, ett punkprojekt som i slutändan ska generera en

vinylskiva och spelningar till stadens punkband.

Annons

På bordet står en förpackning yoghurt, på golvet resterna från lunchen packade i påsar från en lokal restaurang. Den stora hörnsoffan är för tillfället tom, de bandmedlemmar som inte är inne i studion sitter på några stolar och spelar tyst på sina instrument. Det råder full fokus på uppgiften, att spela in musik.

Vid mixerbordet sitter Johan Arveli och Robin Ejnebrand från Sensus och håller koll på tekniken.

På de två skärmarna syns de sju ljudspåren från Alexander Lunds trummor.

– Det är extremt bra jobbat, de har bara varit här från klockan nio till nu, säger Johan Arveli från Sensus.

Att lägga klart trumspår till sju-åtta låtar från morgonen till strax efter lunch är alltså snabbt arbetat. Nu saknas bas, gitarr, sång och allt annat som ska till innan låtarna är kompletta.

I projektet ”Hotet från Skogarna” ingår åtta lokala punkband, varje band har en dag på sig i inspelningsstudion att spela in två låtar till samlingsskivan. Moron Express, som samtidigt passar på att spela in en EP, har några fler dagar på sig.

1 juni ska skivan ”Hotet från Skogarna” släppas. Då är det även planerat för releasefest på Storsjöteatern med liveakter både av deltagande band och andra. Kvällen innan ges konsert för de under 18 år.

De punkband som är med i projektet är de mest aktiva banden inom genren som finns i regionen.

– Det här är nästan alla punkband som finns hos Sensus. Dels har vi tänkt på bredden, det finns många stilar inom punken, och dels har vi sagt att de som ska vara med ska vara aktiva och vilja vara med själva, säger Johan Arveli.

Moron Express spelar en lite rockigare punk. De skriver all musik själva och när de blev tillfrågade att vara med i projektet fanns det inga tvivel om att de ville vara med.

– Det är jättekul. Grymt. Vi har fått komma med egna idéer och så där också, så det känns jättebra, säger Alexander Mangs.

Han får medhåll av sina bandkamrater. Förhoppningsvis kommer samlingsskivan innebära spelningar för de deltagande banden, och Moron Express hoppas på att både den och nya EP:n ska ge dem att göra.

– Vi hoppas att det blir lite spelningar till sommaren. Gärna utanför länet också, säger Alexander Lund.

Johan Arveli, som startade projektet tillsammans med Joakim Staaf Sylsjö, är säker på att punkbanden nog ska få spelningar efter att ”Hotet från Skogarna” har släppts.

– Inom punken finns det hur mycket spelningar som helst att få, det är en genre där alla jobbar så mycket tillsammans.

Han hoppas även på att skivan ska få en uppföljare.

– Kanske får det här fler att starta band. Om det bildas nya band så går det ju att göra en uppföljare till skivan om ett år eller så. Men egentligen går det ju att göra sådana hör projekt med andra musikstilar också.

”Hotet från Skogarna” kommer tryckas i några hundra exemplar och släpps enbart på vinyl. Om ett par veckor ska allt vara inspelat och klart. Medan inspelningen pågår går det att följa projektet på bloggen hotetfranskogarna.blogspot.com

De här banden är med i projektet:

Brottskod 11.

Grundskolan.

The Dead.

Thrashers.

Moron Express.

News from the front.

Heroinmissbruk.

Djävulskap.