Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet mot landsbygden när S viker sig inför MP

Det var grisilskna bönder som tog emot beskedet från den nya miljöministern Åsa Romson (MP) som stolt deklarerade att regeringen kommer återinföra skatten på handelsgödsel. Det är en ren straffskatt mot svenskt jordbruk. Beslutet är mycket märkligt och innebär att världens mest miljövänliga bönder får ökade kostnader om 300 miljoner kronor per år.

Det är ett förslag som allvarligt skulle försämra jordbrukets konkurrenskraft. Särskilt som spannmålspriserna i dag redan är rekordlåga. Svenskt jordbruk står inför en situation där spannmålsproducenter väljer att hålla på spannmålet – något som skapar likviditetsproblem.

Lantbrukets affärstidning har tagit fram uppgifter om gödselskattens utformning innan den avskaffades. Då rörde det sig om 1,80 per kilo kväve – det vill säga 180 kronor per hektar spannmål. Samtidigt är den tidigare erfarenheten av handelsgödselskatten att den inte påverkade användningen av gödsel i jordbruket.

Men Miljöpartiet fortsätter drivas av vanföreställningen att svenska bönder går omkring och nöjesgödslar hemma på gården helt i onödan. Mängden handelsgödsel som används varierar mellan åren men totalanvändningen fortsätter minska.

Resultatet av ett återinförande av handelsgödselskatten är att världens mest miljövänliga och etiska bönder går på knäna inför Miljöpartiets symbolpolitik.

Ledarsidan har tidigare varnat för en sådan situation. Det är inte en socialdemokratisk landsbygdsminister som är hotet mot en levande landsbygd. Det är en miljöminister från Miljöpartiet.

Den miljöpolitik Miljöpartiet bedriver är kontraproduktiv. Oavsett om jordbruket är konventionellt eller ekologiskt i Sverige så bedrivs det redan med högsta möjliga krav på miljö och djurvälfärd.

Vi är bäst i världen. Det bästa för miljön är mer av det svenska jordbruket, inte mindre. När Miljöpartiet driver igenom en handelsgödselskatt så blir det ännu en kostnad bönderna måste tampas med. Sedan väntas nya lagförslag från miljödepartementet och då blir det ännu en regel bönderna måste tampas med.

Att tampas med pålagor är vardagen för bönder i dag. Konsekvensen har blivit att allt fler gårdar tvingas släcka ned sin verksamhet och vi får se fler ladugårdar som står tomma. Det är en utveckling som hindrar en levande landsbygd.

Miljöpartiets miljöpolitik är en björntjänst för miljön. Med ett döende jordbruk i Sverige måste maten komma ifrån andra länder som har sämre krav på miljö och djuretik. Vinnarna är nationer med låga och slarviga krav.

Jag önskar mig ett genuint engagemang för en levande landsbygd i den nya regeringen. Som första återgärd hade man kunnat föreslå reformer som stärker jordbrukets konkurrenskraft i stället för att stjälpa den. Men för det krävs förstås, både insikt och kunnighet om jordbrukets villkor på det nya miljödepartementet. Och precis som ledarsidan befarade saknas det.