Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Houllebecqs omdiskuterade roman blir teater: En tragikomisk studie av fransk manlighet

Är underkastelse vägen till lycka? Michel Houellebecqs roman om ett muslimskt maktövertagande i ett framtida Frankrike väckte stor uppmärksamhet för några år sedan. Nu blir den teater i Göteborg.

François, ensam misantropisk litteraturprofessor i Paris, undervisar studenter, äter micrad mat och porrsurfar. Han är också den givne huvudpersonen när dramatikern Lucas Svensson tillsammans med regissören Emil Graffman har kokat ner Houellebecqs senaste roman "Underkastelse" till en 90 minuter lång monolog, som nu gestaltats på Göteborgs stadsteater av Fredrik Evers.

En tragikomisk studie av manlighet men också en skildring av västerländsk kulturskymning, sammanfattar Graffman.

– Den handlar om västvärldens svaghet när vi ställs inför ett omvälvande politiskt scenario. Det är en skarp kritik mot det som Houellebecq uppfattar som den västerländska kulturens självförvållade undergång. Vår brist på andlighet och vårt sätt att låta oss styras av omedelbar behovstillfredsställelse.

Men är inte Houellebecq en utpräglad ateist?

– Han säger att han har varit det, men att han blivit agnostiker under senare år. Som jag förstår honom menar han att ett samhälle inte kan överleva utan en tro på något högre och absolut.

Handlingen i "Underkastelse" utspelas i en nära framtid, år 2022, där de franska socialisterna väljer att samarbeta med ett moderat muslimskt parti, Muslimska Broderskapet, i stället för det främlingsfientliga Front National. Broderskapet driver snabbt samhället i en patriarkal och traditionalistisk riktning.

François mister först jobbet men blir sedan erbjuden att få det tillbaka om han konverterar till islam, något som han också är beredd att göra. Delar av nyordningen passar honom utmärkt, han får till exempel ha fler fruar.

Houellebecq har alltid varit en kontroversiell författare. Ser du hans roman som islamofobisk?

– Nej. Han har skrivit en "västofobisk" historia, han argumenterar inte mot muslimer eller islam, han argumenterar mot den västerländska sekulariserade och materialistiska kulturen som han själv och vi alla är en del av. Sin kritik riktar han mot det som han uppfattar som politikens ryggradslöshet och allas vår potentiella anpasslighet.

– Han ställer sig snarare frågan om vi gjort rätt i att överge vår tro.

"Underkastelse" får Sverigepremiär 12 januari.

Erika Josefsson/TT

Fakta: "Underkastelse"

Lucas Svensson och Emil Graffman har tillsammans dramatiserat den franske författaren Michel Houellebecqs roman med samma namn. Romanen gavs ut den 7 januari 2015, samma dag som attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo ägde rum i Paris vilket också påverkade mottagandet av romanen.

Flera dramatiseringar har gjorts för teaterscenen men Göteborgs stadsteater är först med att sätta upp pjäsen i Sverige. Emil Graffman har regisserat och Fredrik Evers spelar huvudrollen.

Premiär: 12 januari.