Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten ändrade dom för dödsvållande man

Hovrätten i Sundsvall har ändrat straffet för den 24-årige man från Östersund som tidigare dömts som vållande till att två kvinnor avled i en trafikolycka på Frösön våren 2012.

I stället för villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst som Östersunds tingsrätt utdömde i fjol så ändrar hovrätten samhällstjänsten till dagsböter på sammanlagt 26 400 kronor.

Hovrätten förklarar det med att normalpåföljden för de brott 24-åringen dömts för är villkorlig dom och dagsböter, och att det inte finns några skäl att frångå detta.

Det var sent på lördagskvällen 28 april 2012 som den då 21-årige mannen bitvis körde sin bil i rasande fart längs Rödövägen mot Östersund. Han hade tidigare under kvällen kappkört med andra på "flygrakan", den breddade del av Rödövägen som löper parallellt med flygplatsens start- och landningsbana.

I korsningen med Vallsundsvägen körde han in i sidan på en personbil som svängde in mot Valla.

Den kvinna som var passagerare i den bilen dog liksom en kvinna som var passagerare i mannens bil.

Kvinnan som körde bilen som rammades skadades allvarligt.

Den 24-årige mannen berättade under rättegången i Östersunds tingsrätt bland annat att den svängande bilen "dök upp från ingenstans", att han inte hann bromsa innan det smällde, och att han kan ha hållit mellan 120 och 140 kilometer i timmen när han strax efter korsningen med Snorres väg körde om en annan bil.

Dock hävdade han att han några hundra meter senare, strax före olyckskorsningen, inte kört fortare än 80-85 kilometer i timmen eller möjligen 90 men i alla fall inte över 100 kilometer i timmen.

Där olyckan skedde är vägen hastighetsbegränsad till 70 kilometer i timmen.

En av de experter som Östersunds tingsrätt anlitade beräknade bland annat utifrån hur långt bilarna slungades av vägen att mannen körde i 130 kilometer i timmen när färden tog stopp i den andra bilen.

Om de kraftiga bromsspåren drygt 80 meter från olyckan kom från mannens bil så bör han enligt experten då ha kört i 152 kilometer i timmen.

En annan expert räknade på annat vis och kom fram till att mannen inte kan ha hållit mer än 84 kilometer i timmen när hans bil träffade den andra.

Flera vittnen, som tingsrätten bedömde som trovärdiga, berättade om en fortkörning som stämmer väl med den förste expertens beräkningar.

Den kvinna som överlevde krocken berättade att hon såg billjusen från mannens bil och att de var så långt borta att hon utan risk kunde svänga vänster in mot Vallen.

Sedan var det svart för henne tills dess hon vaknade på Östersunds sjukhus med bland annat ett brutet lårben.

Den 24-årige mannen och en manlig passagerare till honom klarade sig i det närmaste oskadda.

Östersunds tingsrätt kom i domen från 6 november 2013 fram till att 24-åringen kört i 130 när han krockade och dömde honom som skyldig till vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Påföljden blev villkorlig dom kombinerad med oavlönad samhällstjänst i 160 timmar. Om han i stället hade dömts till fängelse så skulle det ha blivit sex månaders fängelse.

Två av nämndemännen ville döma honom till 200 timmars samhällstjänst och åtta månaders fängelse som alternativt straff.

Åklagaren förklarade sig nöjd med domen men de två målsägandebiträdena överklagade domen till hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

Även 24-åringen överklagade domen i hopp om att frias eller få en lindrigare dom.

Läs mer:

Nu faller domen om Frösöolyckan (28 oktober 2014)

23-åringen fälls för Frösöolyckan (6 november 2013)

Åklagaren: Domen är rätt (6 november 2013)

Åtalad nekar till den höga farten (16 oktober 2013)

23-åringen kan få samhällstjänst (16 oktober 2013)

Förundersökning pågår kring Frösöolyckan (1 maj 2012)

Förstämning efter den tragiska olyckan (29 april 2012)

Två döda i trafikolycka (29 april 2012)