Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten: Fem års fängelse står fast för 75-årig pedofil

En 75-årig man som dömdes för grova sexbrott mot små barn av tingsrätten får samma straff och ska betala höga skadestånd i hovrätten.
Däremot ändras en del av brottrubriceringarna.

Mannen har suttit häktad sedan han greps i somras. I september dömdes mannen till fem års fängelse för att ha begått grova sexualbrott mot tre flickor som var mellan fem och tio år när mannen började begå övergrepp mot dem.

I flera års tid fortsatte mannen att utsätta barnen för övergrepp.

Först i vuxnare ålder har flickorna kunnat berätta om det de utsatts för. Dessutom av en person som fanns i deras närhet.

Mannen erkände en del av handlingarna i tingsrätten.

Senare i överklagandet av domen ville mannen att han endast skulle dömas för våldtäkt mot barn i ett fall och sexuellt utnyttjande av barn i några fall. När det gällde brott mot en flicka ville han frikännas helt.

Han ville också bara betala ungefär en tiondel av de skadeståndssummor som tingsrätten dömt ut.

Vare sig påföljden, alltså det femåriga fängelsestraffet, eller skadestånden ändrar hovrätten tingsrättens dom.

Två av flickorna tilldöms skadestånd på vardera 230 000 kronor. Den tredje flickan ska erhålla 23 000 kronor i skadestånd, slår hovrätten fast.

En del av gärningarna får av hovrätten en annan brottsrubricering. Detta beror på om brotten begåtts före eller efter 1 april när lagstiftningen kring sexualbrott ändrades. Att mannen är skyldig till en rad grova övergrepp står dock utan tvivel, enligt hovrättens dom.