Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten ger Girjas sameby i Gällivare rätt att bestämma över jakten

En enig hovrätt anser att Girjas sameby har bättre rätt än staten att jaga efter småvilt och fiska på det område i Gällivare som konflikten handlar. Dock anser inte hovrätten att det är en fråga om en ensamrätt.

Konflikten mellan staten och Girjas sameby gäller rätten att bestämma över jakt efter småvilt och fiske. I tingsrättens dom, som staten överklagade, fastslogs att samebyn har rätt att bestämma över jakten och rätt att utan statens inblandning bestämma vilken som ska jaga på samebyns område.

Hovrätten går på tingsrättens linje när det gäller rätten att bestämma över jakt och fiske, men tycker inte att samebyn har ensamrätt i att bestämma vilka som ska jaga i området.

Det hela har krånglats till av att staten är fastighetsägare samtidigt som det är samebyns område. Det är också ett område som samerna har använt under många hundra år och samebyn hänvisar därmed också till sedvanerätt.

Bakgrunden till tvisten är att allmänheten fick rätt att jaga i fjällområdet 1993. Samerna protesterade och med Girjas sameby i spetsen tog man strid. 2016 vann man i Gällivare tingsrätt. Domstolen pekade då på att samer jagat och fiskat där i många hundra år.

Girjas sameby finns i både Gällivare som Kiruna kommuner.