Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten skärper straffet för mordförsök på imamen

Hovrätten skärper straffet för den 37-årige man från Uzbekistan som försökte mörda imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012, men pekar inte ut vem som beställde dådet.

TV: Mordförsöket på imamen – så gick det till.

I Östersunds tingsrätt dömdes mannen till 18-års fängelse. Hovrätten skärper nu det straffet till livstids fängelse och anledningen är att Obid Nazarov blev så pass skadad av mordförsöket att det ska jämställas med mord. Men inte ett mord av normalgraden, där fängelsestraffet vanligtvis ska vara tidsbestämt.

"Livstids fängelse ska tillämpas endast i de undantagsfall då ett tidsbestämt fängelsestraff inte är tillräckligt, till exempel då gärningsmannen har dödat mer än en person eller då omständigheterna är synnerligen försvårande", skriver hovrätten i sin dom.

Hovrätten konstaterar att den inte har hittat några som helst förmildrande omständigheter i mordförsöket på Obid Nazarov men att det däremot finns flera försvårande inslag.

Dels att det har funnits en långsiktig planering och tydlig målmedvetenhet från 37-åringens sida där det har funnits en uppenbar avsikt att döda. Men också att han sköt sitt offer i bakhuvudet intill dennes bostad när denne var helt försvarslös.

En tredje omständighet som Hovrätten anser vara försvårande är att det fanns en beställare till dådet och slår fast att 37-åringen agerade på uppdrag av personer utomlands. Däremot pekar den inte ut den uzbekiska staten, vilket Obid Nazarovs försvarare hade hoppats, utifrån att han hade flytt Uzbekistan på grund av sin regimkritik och att torpeden också kom därifrån.

"Den utredning som har presenterats i målet medger dock ingen säker slutsats om vem eller vilka som ligger bakom uppdraget", skriver Hovrätten i sin dom.

– Jag har precis läst igenom domen och det är verkligen glädjande att straffet skärptes till livstid för det här handlar om en mycket farlig person, säger David Nazarov som är Obid Nazarovs son.

Hur känns det att Hovrätten inte vill peka ut uzbekiska staten som beställare av brottet?

– Jag känner mig lite besviken på det faktiskt eftersom det inte finns någon annan som skulle ha intresse av att röja honom ur vägen och det aldrig har varit tal om andra motiv. Men det kan hända att hovrätten inte vill dra slutsatser som skulle kunna få stora diplomatiska konsekvenser, säger David Nazarov, men som ändå anser att livstidsstraffet har skickat en tydlig signal till de som anlitade torpeden.

– Någon gång kommer de som beordrade attentatet också att sitta i fängelse och med den här tydliga domen förstår de förhoppningsvis det, säger David Nazarov.

-

Detta har hänt

22 februari 2012: Imamen och regimkritikern Obid Nazarov, 54 år gammal, skjuts i bakhuvudet i trappuppgången till sitt hem i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

2012 och 2013: Ett Uzbekiskt par bosatt i Malmö frias i Östersunds tingsrätt och i hovrätten i Sundsvall för medhjälp till mordförsök.

25 augusti 2015: 37-åringen utlämnas från Ryssland där han gripits i januari på svensk begäran.

17 november 2015: Åklagare Krister Petersson väcker åtal mot 37-åringen. Han är tydlig med att peka ut Uzbekistan som beställare av dådet.

23 november 2015: Rättegången inleds i Östersunds tingsrätt. Det är troligtvis första gången som en främmande makt pekas ut i domstol för ett attentat i Sverige.

15 december 2015: Östersunds tingsrätt dömer 37-åringen till 18 års fängelse och utvisning för försök till mord. Han ska betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till Obid Nazarov som vårdas på hemlig ort. Alla parter överklagar domen

9 februari 2016: Rättegången inleds vid hovrätten i Sundsvall. Ytterligare fyra rättegångsdagar är inplanerade.

16 februari 2016: Rättegången avslutas i Sundsvall. Åklagare Krister Petersson yrkar på livstids fängelse.

Läs tidigare artiklar om rättegången mot den man som dömts för mordförsöket på imamen Obid Nazarov:

Misstänkt imamtorped kvar i häktet i väntan på hovrättens dom.

Torped döms till 18 års fängelse för mordförsöket på imamen och regimkritikern Obid Nazarov.

TV: Mordförsöket på imamen – så gick det till.