Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HRF kampanjar för fler arbetslösa medlemmar

Det är ingen hemlighet att arbetarrörelsen består av två grenar; Socialdemokraterna och LO. Unionen mellan fack och parti har historiskt varit del i framgångsfaktorn för det socialdemokratiska valmaskineriet.

Annons

Vart fjärde år åker välbetalda ombudsmän runt till arbetsplatserna för att piska in medlemmarna i ledet och därmed rösta rätt/rött.

Men man kan på goda grunder undra om inte fackförbunden i LO gör sina medlemmar en björntjänst när de så okritiskt kampanjar för en Socialdemokratisk regering. Det senaste exemplet avslöjades av Expressen där Hotell och restaurangfacket ringer runt till sina unga medlemmar och uppmanar dem att rösta fram en röd regering.

För ungdomar som arbetar inom restaurangbranschen skulle jobben vara hotade vid ett maktskifte. Både arbetsgivaravgifter och restaurangmoms skulle dubbleras så fort sossarna klubbat igenom en budget i riksdagen. Det vore inte mindre än naivt av fackförbundet HRF och tro annorlunda än att jobben blir färre om kostnaderna för arbetsgivaren ökar.

Man kan nämligen starkt ifrågasätta om företagen skulle klara av att möta dessa ökade kostnader med mer intäkter. Restaurangbranschen är en hårt konkurrensutsatt verksamhet. Det räcker med att ta en promenad på gågatan i valfri stad för att se att restauranger tenderar att byta ägare och profil vart och vartannat år.

Hotell och restaurangfacket ställer sig kritisk till en höjd restaurangmoms. Trots det kampanjar man för en Socialdemokratisk regering och för fler arbetslösa medlemmar. Hur det går ihop med medlemmarnas intresse kan man starkt ifrågasätta.

För den som följer spektaklet på avstånd ser det ut som om HRF försöker kampanja bort sig själva. Fackförbundet har runt 30 000 medlemmar i en bransch som sysselsätter över 150 000. När knappt var fjärde yrkesverksam väljer att vara medlem borde man sätta sig ned och fundera över hur det kunde gå så fel.