Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humor mot fördomar

Med hjälp av humor och seriestrippar ska fördomar mot samer bekämpas.

Annons

Illustratören Anders Suneson, Frösön, har gjort stripparna.

Anders Suneson är kanske mest känd för att ha skapat skidspåren Björnlandet och Vildmarksstigen i Åre. Och för att ha skapat de stora träfigurerna som står på Skansen.

Men han är främst illustratör. Nu har han tillsammans med Samiskt informationscentrum skapat materialet "Fördomar och förklaringar" som ska öka kunskaperna om samerna.

– Det var ju ett intressant jobb för det känns som att när man närmar sig ett sådant här infekterat område som fördomar, så är det intressant med bilder och strippar. Man får göra en tablå över något och konkretisera det, säger Anders Suneson.

Han har tidigare jobbat med samer, bland annat genom att illustrera en barnbok på sydsamiska. "Fördomar och förklaringar" började han jobba med i höstas.

Vid invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå för några veckor sedan var materialet klart och började spridas.

Allt som allt har han gjort 12 seriestrippar.

– De hade satt ihop ett antal fördomar och förklaringar och så fick jag utgå från det. Det handlar bland annat om fördomar om att samer bor i kåtor, vad en sameby egentligen är och sådana saker, säger Anders Suneson och fortsätter:

– Vi har gjort en lite humoristisk knorr på det, fördomarna bygger mycket på okunskap.