Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar smittade av rävskabb

Sjuka rävar sprider rävskabb i Torvalla.
– När det är så här många smittade rävar måste man göra något, säger Lotta Petersen.

Karin Malmström har bott i Torvalla i 15 år men aldrig tidigare sett så mycket skabbrävar som det senaste året.

– Jag tycker att det är ett fruktansvärt djurplågeri. Man borde göra något för att hjälpa dem, precis som man har gjort med fjällrävarna.

Även Karins granne Lotta Petersen har sett gott om smittad räv den senaste tiden.

– Senast jag såg en skabbräv var bara för en vecka sedan, på min tomt här i radhusområdet, berättar hon.

Men det är inte bara av medlidande och omsorg om djuren som de tycker att det är obehagligt med skabbrävar in på husknuten. Som hundägare har de båda drabbats av den plågsamma smittan.

– Det började strax efter jul. Jag tyckte att Ludde kliade sig lite väl mycket. Till slut lossnade pälsen bakom örat, berättar Lotta Petersen som efter besök hos veterinären kunde konstatera att Ludde smittats av rävskabb.

Även Karin Malmströms hund Zeke har haft smittan.

– Han fick medicineras i sex veckor och nu är han frisk.

Trots att båda hundarna redan haft smittan betyder inte det att de är imuna. Och nu oroar sig Karin och Lotta för att hundarna riskerar att bli smittade av rävskabb på nytt om man inte lyckas få bukt med problemet.

Både Karin och Lotta har varit i kontakt med polisen, kommunen och länsstyrelsen men utan att kunna få klara besked om vem som har ansvaret för att få bort skabbrävarna från bostadsområdet.

– Jag ringde polisen första gången för ett knappt år sedan men blir bara slussad runt och jag har fortfarande inte lyckats få ett klart besked om vad som gäller, säger Karin Malmström uppgivet.