Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden leder Maria till ett ännu rikare liv

Vad sägs om en hund som tömmer tvättmaskinen, som hämtar in posten och som bär hem varorna från affären? Maria Jernström i Lugnvik vet.

Annons

Hade inte Maria haft sin hund hade hon troligen suttit i rullstol. Hunden Douglas håller henne på benen. Människans bästa vän är hunden brukar det heta, men Maria bästa vän är Douglas.

Redan för tio år sedan hade Maria Jernström i Lugnvik hjälp av en så kallad rehabiliteringshund. Maria har skador på en rad diskar i ryggen vilket innebär begränsad rörlighet och en hel del värk.

Dåvarande hunden Bamse blev hennes räddning. Bamse var upplärd på hundskolan i Sollefteå och betydde att Maria kunde leva ett drägligt liv.

– Tack vare Bamse tvingades jag att röra på mig. Innan jag fick Bamse var jag ofta heltidssjukskriven, jag slutade med allt, säger Maria som i dag lever ett annat liv.

Allt tack vare Bamse och hennes nya hund Douglas.

– Hunden innebär att jag tar mig ut, om än korta sträckor. De ger mig en slags sjukgymnastik i vardagen, säger Maria.

Men det är inte en självklarhet för alla. Det är nämligen dyrt med rehabhundar.

Bamse kostade totalt 200 000 kronor. Douglas har hittills kostat 70 000, men slutnotan kommer att landa betydligt högre när bland annat hundskolan, kastrering och röntgen är betalt.

– Inget ont om att synskadade får ekonomiskt stöd för ledarhundar. Det är bra, men även vi som har behov av en rehabhund borde få liknande ekonomisk hjälp, tycker Maria.

Hunden Bamse dog 13 år gammal. Direkt efter Bamses död blev Maria återigen sämre. Att skaffa ny hund blev allt mer akut för att återfå välbefinnandet.

Nu är det 1,5 årige labradoren Douglas som träder in i tjänst som Marias stora stöd. Douglas tömmer tvätten, hämtar posten och bär hem varor från affären. Bland mycket annat.

– Men största fördelen med att ha hund är den sociala biten. Man har ett sällskap hemma då övriga i familjen jobbar och man träffar andra hundägare.