Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden Zaya dog efter bad i Storsjön

– Vi vill varna alla hundägare för att bada hunden kring Andersön.

Pernilla Persson, Frösön, var i helgen ute i båt med sina två hundar på Storsjön. När de kom till Andersön var det dags för att bada.

Vad hon inte visste var att en av hennes hundar skulle vara död inom loppet av en timme efter badet.

– Det är fruktansvärt det som hänt. Allt gick så fort, säger Pernilla Andersson djupt tagen av det hon genomgått det senaste dygnet.

Hon for ut med sina hundar vid 13-tiden på lördagen. Med i båten fanns hennes två blandrashundar Zaya två år och Iza sju år.

– Vi badade i en vik ute vid Andersön en hel del. Jag släppte i dem från båten och de simmade mot land. Jag simmade även själv tillsammans med Zaya. Men ganska snart märkte jag att allt inte stod rätt till med tvååriga Zaya. Hon hade svårt att gå och hålla balansen, vinglade när hon gick, dessutom hade hon svårt att fästa blicken. Slutligen fick hon kramper och kräktes, berättar en skakad Pernilla.

Hennes före detta man, Stefan Olofsson, som följde med henne och hundarna till djursjukhuset menar att allt pekar på att det handlar om förgiftning orsakad av alger.

– Man kan pricka av alla symtom punkt för punkt. De överensstämmer samtliga med de symtom hundar kan få i samband med algförgiftning, säger Stefan Olofsson.

När de en knapp timme efter att hundarna badat befann sig inne på djursjukhuset i Östersund var redan två-åriga Zaya livlös.

– De gjorde upplivningsförsök på henne, men tyvärr förgäves, berättar Stefan.

– Det är så hemskt för vi hann inte förbereda oss för ett så snabbt avsked. I dag känns det fruktansvärt tomt här hemma. Tur att sju-åriga Iza fortfarande är i livet, försöker Pernilla Persson tänka tröstande i det hon vill varna andra hundägare för att bada sina hundar kring Andersön just nu.