Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundra procent bonde på Jamtlis vårmarknad

Under 21-22 maj pågår den årliga vårmarknaden på Jamtli. I år gästas marknaden av bland annat Frank Erichsen som är känd från tv-programmet "Hundra procent bonde".

Jamtli vårmarknad är känt för sina utställare, hantverkare samt föreläsningar inom hantverk, hus och trädgård. 2016 fortsätter de lyfta temat hållbarhet och förnyelse. Frank Erichsen lever med sin familj på en självförsörjande gård i Danmark och kommer att föreläsa inom ämnet Hållbarhet. Han är känd från tv-programmet Hundra procent bonde som sänts på SVT, där du kan följa honom och hans familj på gården utanför Grenå på östra Jylland i Danmark.

– Vi valde att ta hit Frank Erichsen eftersom han står för samma saker som Jamtli vårmarknad. Återbruk, självförsörjning, kreativitet, hållbarhet och förnyelse, han representerar det livet så bra. Han ger även mycket energi och det kommer att inspirera våra besökare. Allt från det lilla till det stora inom självförsörjning, säger Anna-Lena Ståhl, Jamtli.

Frank kommer att ha tre föreläsningar per dag där varje föreläsning kommer att ha ett unikt tema kopplat till hållbarhet och förnyelse, allt från hur de lever till hur man tar hand om djuren på bästa sätt.

Du kan även finna inspiration på Mariana Mattssons föreläsningar. Hon är grundare för lappmarkens trädgårdsförening och trädgårdsambassadör och kommer att föreläsa kring odling i tuffa klimat som Jämtland.

Det kommer även att finnas föreläsningar för den hundintresserade. Patrick Ragnarson som är känd från Radio Jämtland kommer att föreläsa om vilken hund som passar olika familjer. Anna Mårtensson från Ejra djurklinik kommer att ge råd om valpens hälsa.

Förutom att gå på föreläsningar kan du även möta olika skickliga hantverkare från Sverige och Norge samt prova på deras hantverk. Det går även att ta med sig sina gamla skärverktyg för att få dem slipade på plats.

Mellan föreläsningarna kan du gå på meditativ vandrig som avslutas med musik I Jamtli kyrka.

Kanske är du en av dem som gillar städning. Då kan du vara med vid vårstädningen i Bryggstu anno 1895. Då kommer fönster putsas, golvet skuras, mattor tvättas, med mera. Det går även att ta med egna lakan för dem som vill testa att mangla.

Barnen kan passa på att gå på körsång, lyssna till trubadurer, besöka lilla husdjurgården, titta på kaninhoppning, ponnytrav eller besöka det populära getracet eller getagilityn. Det går även att åka karuseller eller bara hoppa i hö.

– Vi har fått mycket bra respons på årets program och jag ser fram emot en inspirerande helg, säger Anna-Lena Ståhl.

Fakta om Frank Erichsen och Hundra procent bonde

1. Frank Erichsen kallas för Bonderøv hemma i Danmark, det betyder bondlurk på danska

2. Bonderøv som programmet heter i Danmark är det mest sedda programmet någonsin där.

3. I Danmark sänds just nu den 16:e säsongen av Hundra procent bonde.

4. Serien om Frank och hans familj har över en kvarts miljon fans på Facebook, det är mer än vad populära tv-program som Idol och Bonde söker fru har tillsammans.

5. Programmet handlar om Frank med familj och hur de lever på en självförsörjande gård i Danmark. Han köpte gården som var fallfärdig och nu gör de allting själv, som det gjordes förr i tiden.

Mer läsning:

Jamtli vårmarknad 2015

Jamtli vårmarknad 2014