Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals anmäler sig till skidskolorna

Snart öppnar liftarna och en ny vintersäsong drar i gång. Ladängens försiktiga lutning är perfekt lämpad för skidskoleverksamhet även i de lägre åldrarna. Och intresset är stort.

Annons

Östersund Frösö Slalomklubb tog chansen att starta träningsgruppen ÖFS Kidz för barn mellan 5 och 7 år när Ladängen byggdes. I år har intresset varit rekordstort, redan i oktober var skidskolan fullbokad trots att antalet platser dubblerats sedan startåret.

– Vi har 80 anmälda i gruppen och för tillfället 12 på köplats, men det kan bli fler, det ringer folk hela tiden, säger Eva Strömberg Carlsson på klubbens kansli.

Samtidigt som ÖFS lockar allt fler barn till sin skidskola fyller Friluftsfrämjandet samma antal platser som de gjort de senaste decennierna. Jim Hedlund har varit aktiv i föreningen sedan mitten av 1990-talet.

– Vi började affischera förra fredagen och har fått in 150 anmälningar hittills. Vi har plats för 250 elever och jag tror att vi fyller de platserna även i år. För vår del är det inte elevantalet utan antalet skidlärare som sätter gränsen. Vi har ju utbildade skidlärare, och varje år försvinner några iväg för att jobba säsong.

Men Ladängen har även inneburit en del problem för skidföreningarna. ÖFS har tappat försäljning i cafét som de driver vid foten av Gustavsbergsbacken.

– Vi har haft ett otroligt tapp på intäkterna. De flesta vill ju vara på Ladängssidan, det är ju där hoppen finns och solen, säger klubbens ordförande Ingela Hiltula.

Stundtals har det även varit kaos i Ladängen då skidskolorna dubbelbokat och barnen har fått spendera kvällens träning mestadels i liftkön.

– Det var en del kommunikationsmissar i början. Men nu har vi en bra dialog med ÖFS och har sett till att våra träningar inte ska krocka, säger Jim Hedlund.

Att en del problem uppstår i spåren av ett ökande skidintresse är egentligen bara positivt, menar Jim Hedlund.

– Ju fler som håller på med skidåkning desto bättre mår hela Östersund. Det är en folkhälsosak med skidåkning, säger han.