Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungerstrejkar för att få ett nytt beslut

Nu inleder Mohamed Hasan Natour en hungerstrejk för att få ett nytt beslut från Migrationsverket.
– Jag har inget att förlora, säger han.

Migrationsverket har beslutat om utvisning för honom och hans familj, och lämnat över ärendet till polisen. Men polisen säger att de inte kan utvisa dem eftersom de är statslösa, och har skrivit en rapport till Migrationsverket. Nu säger Mohamed Hasan Natour att handläggare på Migrationsverket sagt att beslutet om han kan få en ny prövning är svårt att besluta om. Och han får inget besked om när det kan komma.

ÖP har tidigare berättat om familjen i Föllinge. Mohamed, hans fru Haleemeh Abedelkhalik Alnatour och deras tre barn är palestinier. Mohamed är från Östra Jerusalem.

– Jag är statslös, varken Israel, Jordanien eller Palestina erkänner mig som medborgare.

Haleemeh Abedelkhalik Alnatour däremot är jordansk medborgare. Men deras gemensamma barn erkänns inte som jordanska medborgare eftersom barnen ärver medborgarskapet från fadern. Hans fru och barn får inte bo med Mohamed i Israel. Därför kom han och familjen till Sverige i slutet av 2011 för att kunna leva tillsammans. Men efter tre år i ständig kontakt med Migrationsverket är han uppgiven.

– Nu sitter jag här och kommer inte att äta någonting tills dess de har löst problemet, säger han.

Han anser att Migrationsverket inte har gjort vad de kan för att få till ett beslut.

För några dagar sedan fick de besked om att hans frus pappa, som har cancer, är i slutskedet av livet och kan dö vilken dag som helst. Han befinner sig i Jordanien och skulle hon resa dit får hon inte komma in i Sverige igen. Då skulle familjen splittras. Han säger att hans fru inte har sovit och ätit på tre dygn nu, och det är därför han tar till desperata åtgärder.

– Vi har varit i Sverige i tre år och har haft problem med Migrationsverket hela tiden. Och de kan inte lösa det, därför gör jag det här.

Han inledde sin sittstrejk vid 13.30-tiden på fredagseftermiddagen och en halvtimme efter Migrationsverkets kontor stängt kommer en polispatrull. Det slutar med att Mohamed Hasan Natour, mot sin vilja, förs ut ur lokalen.

Men han fortsätter sin hungerstrejk och säger att han kommer att komma tillbaka till Migrationsverkets kontor på måndag morgon.

– Jag kommer att fortsätta tills jag får ett besked eller tills ambulansen får komma och hämta mig. Eller tills jag dör.

Enligt Migrationsverkets tidigare bedömning saknar familjen asylskäl.

– Att man enbart har svårt att leva tillsammans i samma land är inte skäl nog att få stanna i Sverige, sa Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, till ÖP i somras.

Läs mer:

Mohamed och hans familj sitter fast i Föllinge

Familjen splittras vid utvisning

Migrationsverket vill utvisa familjen