Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur blir det med handeln i Östersund?

På torsdagen möts företrädare för de politiska partierna i Östersund i en debatt om handeln.
Lillängefrågan har under mandatperioden splittrat den politiska majoriteten. Och enskilda partier. Vi direktrapporterar från debatten med start 08:00.

Ambitionen hos S har varit att området ska få expandera och på det sättet stoppa en del av den köpkraft som i dag kör förbi Östersund på E14 och i stället hamnar i Sundsvall. Men det har varit svårt att komma till skott i frågan.

I kommunstyrelsen 21 januari i år stod Lillänge på dagordningen. Det skulle ges ett första godkännande av att kvarteret Betongstationen och skogstomten, där förskolan Mosippan ligger, skulle säljas till bolaget TK projekt AB. Här skulle det bli mer handelsytor. Majoriteten var splittrad i frågan eftersom Miljöpartiet inte alls höll med om nödvändigheten av att bygga ut handelsområdet. Centerpartiet var splittrat inom sig självt, då en del partirepresentanter inte ville se någon expandering av Lillänge. Totalt vann ändå förslaget att sälja med röstsiffrorna 9 mot 6. M, MP, FP, V och KD reserverade sig skriftligt mot beslutet.

Men frågan var inte avgjord där. Det var kommunfullmäktige som hade sista ordet. Och det skulle sägas 13 februari. Där slutade det med återremiss efter att C och S yrkat det. Frågan skulle nu utredas mer. Men det visade sig att planerna snart skulle springa rätt in i väggen.

Det totala stoppet dök upp 28 maj på miljö- och samhällsnämnden. Där skulle det avgöras om de tänkta nya handelsytorna skulle få en ny detaljplan eller inte. MP, M, FP, V och en ledamot från C röstade nej till att godkänna planen. En C-ledamot och S röstade för förslaget.

Helt plötsligt fanns det inget beslut om att sälja marken. Och om marken skulle säljas så skulle den ändå inte gå att använda till handel. Samtidigt har socialdemokraterna lämnat vallöftet att Mosippan ska bli kvar, vilket i sig innebär att planerna på ett expanderat Lillänge är hindrat på ett nytt sätt.

Nu står det helt stilla, möjligen i avvaktan på valresultatet. Då avgörs vilka som kommer styra kommunen de närmaste fyra åren.

Vad partierna vill göra för att utveckla handeln i Östersund kommer de att kunna ge besked om i dag. Det är Svensk Handel som bjudit in till debatt på temat: Hur ska handeln utvecklas och skapa nya jobb och tillväxt i Östersund?