Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur gamla är vattenledningarna?

I medierna har på senare tid framkommit att underhållet på dricksvattenledningarna är eftersatt på många platser runt om i landet, allt enligt Livsmedelsverket.

Annons

Det är uppenbart att många politiker på kommunal nivå prioriterar låga taxor före att byta ut och förnya ledningarna. Det senare kostar som bekant stora summor.

Å andra sidan är vårt dricksvatten det kanske viktigaste livsmedlet, något vi behöver dagligen och också i stora mängder. Rent och bra vatten är hälsan själv.

Eftersatt underhåll kan bli rena hälsobomben i negativ bemärkelse. Redan i dag är det många kommuner som måste koka sitt vatten. Det är inte särskilt länge sedan vi i Östersund med omnejd fick koka vattnet under en lång period på grund av Cryptosporidium. Orsaken varför detta hände är fortfarande höljt i dunkel.

På goda grunder kan man anta att VA-systemen är mycket gamla i de flesta orter, och det säger sig självt att vattenkvaliteten då inte alltid är den bästa.

Vän av ordning kan fråga sig hur situationen ser ut i Östersunds kommun. Hur gamla är exempelvis VA-ledningarna i centrala Östersund och Hornsberg på Frösön? Ser fram mot en redovisning från ansvariga i kommunen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel