Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gick det med köpstoppet?

/

Annons

, 71, gladde barnbarn och andra med egentillverkade kuddar i julklapp. Det blev 15 stycken, alla olika. Och gladast var Monika själv när hon såg att hennes klappar blev uppskattade.

Annars fortsätter Monika med sin studiecirkel för pensionärer om klimat och miljö, och hon har redan tagit sig an sina bilvanor genom att planera resorna till stan bättre. Trots att vi inte har kommit till Bilen i Klimatserien ännu.

Monika är äldst i Klimatpanelen med sina 71 år. Hon är aktiv i Pensionärernas riksorganisation och sitter med i Östersunds kommunfullmäktige. Tidigare var hon ordförande (S) i kulturnämnden. Hon bor nära dotter med familj. Monika är änka och har tre barn.

 Hur gick det med köpstoppet?

– Nja, det var ju före jul så det var så mycket annat. Men jag brukar ha köpstopp i långa perioder ändå av kassaskäl.

Vilken betydelse tror du ett köpstopp kan ha för påverkan på klimatet?

– En hel del. Det hänger ihop. Om jag ser mig omkring hemma har jag massor av onödiga prylar, jag skulle klara mig på 25 procent av allt i vardagen. För de övriga sakerna är det känslorna som styr, man kanske har fått saker av någon. Och för att få plats med allt har man större utrymme än man behöver som man ska betala för och värma upp. Så det hänger ihop.

Vad behöver ändras när det gäller prylar för att det ska bli lättare att välja varor som inte har orsakat stora utsläpp?

– Att det blir trendigt med begagnat. Att införa köpstopp gör bara att folk blir förbannade. Det skulle göra mig glad om återbruk blev trendigt, det vore fantastiskt.

Nu är det lågkonjunktur och för första gången på många spås nedgång för utsläpp eftersom tillverkningen går ned. Är det bra eller dåligt för klimatet och miljön?

– Både och. Det är nog taskigt att säga att det är bra, men det är bra att man stannar upp och tänker efter. OM man nu gör det, så att inte det bara snurrar på igen med samma misstag när det börjar vända. Om man använder den här tiden till att ta fram elbilar till exempel så är det bra.

 

, 20 år, som bodde hos familjen i Stugun när Klimatbantarna startade sitt uppdrag, har egen lägenhet i Brunflo. Han jobbar på upplysningsbyrån 118 100 i Östersund och han har haft ett långt, utdraget köpstopp som tar priset den här perioden. Han har inte handlat sedan Klimatpanelen möttes sist före jul. 

Hur har det gått med köpstoppet?

– Det har inte varit frivilligt. Bilen har varit inne på verkstad tre gånger och jag har inte köpt något alls. Jag har bara haft till att betala räkningar och sett någon enstaka film. 

När bryter du köpstoppet då?

– När jag ska på Judas Priest-konsert. Jag åker tåg till Stockholm och går på konsert, medvetet så klart:) (Förra uppdraget innebar bland annat att köpa tjänster och upplevelser, typ konserter, i stället för prylar. Red.anm) 

Hur var julen, vad gav du bort i julklapp?

– Det var väldigt lite. Det var bara morsan som fick en julklapp. Mina småbröder som är 10 och 12 år ska få komma in till stan och sova över när jag har pengar. Då ska vi göra något tillsammans. 

Om du hade hur mycket pengar som helst, är det ändå något du skulle kunna ha kvar längre i stället för att byta ut. Bara för att avstå prylar?

– Bilen. Den vill jag inte byta. Den är fortfarande bra.

Vad behöver ändras för att det ska vara lättare att välja varor som har orsakat mindre utsläpp?

– Att det står på prylarna från Kina, för det mesta kommer ju därifrån, om det är kolkraft eller vindkraft som har använts när de gjordes.

  

, 38, har avklarat ännu en nyårsrevy och fått massor av positiv feed-back, ett av numren handlade om hur han klimatbantar med ÖP... ”Så nu har 11 000 hört om det”. Efter revyn har han och Patriks Combo stått för underhållningen på Fjällgården i Åre.

Hur gick julen? Köpte du mer eller mindre än vanligt?

– Mindre. Det är något jag har varit på jakt efter i många år, men för att det ska fungera måste hela familjen vara med på det. Man kan inte ta emot 20 julklappar och ge bort två. Men den här gången gick det bra. Det var många runt mig som fick upplevelser, presentkort på restaurang och revybiljetter till exempel. Själv fick jag presentkort på massage och en platta öl av brorsan. Och öl är ju sådant som ändå går. 

Vad behöver ändras för att det ska bli lättare att handla varor som inte orsakat så mycket utsläpp?

– Det behövs en poängskala mellan 1 och 10, en bra miljövalsskala. Säg att det står en 5:a, så kanske det finns mer förklaring om att tillverkningen egentligen är en 10:a men vid användningen blir det en 1:a. Den förklaringen är till för dem som vill veta mer. 

Hur är det med dig själv, är du en prylsamlare?

 – Jag har inte höga pretentioner. Jag tror alla skulle kunna hålla lite mer en egen linje, i stället för att följa trender. Det handlar om brist på fantasi. Jag har byggt en egen TV-hylla av tegelstenar och ett plank som jag tagit från skroten så för mig spelar det ingen roll att sakerna kommer från loppis, men jag skulle också kunna lägga 20 000 kronor om det var någon detalj jag verkligen ville ha.

 

34, bor med fem barn och man i Valla. Hon ligger i startgroparna med eget företag som ritar och säljer väskor att lägga hopvikta barnvagnar i. Före jul hade Ilona planer på att låta sy upp väskorna lokalt, för att undvika både transporter och tillverkning utomlands där energin kan komma från kol. Men det visade sig bli mycket dyra väskor. 

– Det hade inte gått. Om vi hade sytt upp dem här hade en väska kostat fyra gånger så mycket, 4 000 kronor. Nu har vi fått kontakt med en fabrik i Filipinerna. Jag har en bra kontakt från Hoting som bor där som har kollat upp att det inte förekommer barnarbete. Men det är inte det enklaste att kolla allt kring tygerna och annat.

– Jag har fortfarande kontakt med Lindevalls i Östersund som kommer att sy upp några väskor för kunder som vill välja. Men de kommer att bli mycket dyrare förstås.

En annan aspekt är att du gynnar ett utvecklingsland?

– Tullavgiften är lägre om man låter tillverka i Filippinerna än Kina. 

Din egen konsumtion då? Hur gick det med köpstoppet?

– Jättebra. Vi tog vårt köpstopp under mellandagsrean. Det var perfekt och vi tjänade massa pengar. Det var ändå inget på rean vi behövde, utan om vi hade gått hade det varit ”ifall man skulle ha hittat något”.

– När jag själv jobbade på H & M hände det en gång att en kund svimmade i kön på rean och en annan fick vi hjälpa ut. Det blev bara för mycket. 

 

 

, 49 år, bor i Östersund med sin fru och i samma hus bor sonen med familj. Nisse har nyligen blivit farfar och han driver egen firma med försäljning av skotrar, båtmotorer och tillbehör. Han har ännu inte bestämt sig för att bygga ut Yamaha-affären i Odenskog eller inte, men tycker inte att det är så illa med tiderna som folk vill göra gällande.

– Vi har ökat försäljningen i år jämfört med i fjol. Jag är lite förvånad. Kanske har det att göra med att det är mycket snö. Men jag tror inte heller att det är så dåliga tider. Inte för dem som har jobb. I fjol kostade bensinen 15 kronor litern och räntan låg på 7,5 procent. Nu kostar bensinen 10 kronor litern och räntan är nere på 3 procent. 

Om dina kunder fortsätter att konsumera, hur är det med dig själv. Har du haft något köpstopp?

– Vi har inte köpt något. Men vi har sålt en bil. Vi tyckte att det var onödigt med en extra. Nu har vi bara en kvar. 

Vad tror du om sambandet mellan sämre tider och utsläppen?

– Jag tror att man tänker efter lite mer om man har det sämre. Man håller igen och slänger inte ut pengar på krafs. Till sommaren tror jag att folk kommer att stanna hemma mer och inte resa på utlandssemester. Då hoppas jag att de köper sig en roddbåt.

 

Mer läsning

Annons