Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan renoveringen kosta 30 miljoner?

Trettio miljoner. Det är vad Östersunds kommun uppskattar kostnaden för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som Arbetsmiljöverket har uppmärksammat på förskolan i Bringåsen.

Personalen vid förskolan har under en längre tid påtalat bristerna i arbetsmiljön. I början av juli kom beskedet från Arbetsmiljöverket om att åtgärder måste vidtas om inte kommunen ska tvingas betala vite och i augusti ramlade plötsligt Bringåsens skola in som möjlig att läggas ner.

Om vi återgår till de 30 miljonerna så är det kommunens bedömning av vad det skulle kosta att renovera befintliga lokaler (totalt 1 221 kvadratmeter) samt bygga till för de utrymmen som saknas (400 kvadratmeter).

Dessutom finns en checklista som säger att vid alla större satsningar på skolor ska en sporthall finnas med. Det saknas en sporthall i Bringåsen, barnen har under de 25 år som skolan har funnits haft idrott utomhus vilket fungerar utomordentligt bra.

Våra egna beräkningar visar följande: renovering av befintliga lokaler enligt kommunens schablonkostnad om 10 000 kronor per kvadratmeter ger en kostnad på 12,2 miljoner kronor.

Tillbyggnad av de 400 kvadratmeter som saknas ger en kostnad på 8 miljoner eftersom nybyggnadstaxan är högre, 20 000 kronor per kvadratmeter. Sporthallen beräknas till 3,75 miljoner enligt uppgift från Patrik Bergström som är fastighetssamordnare.

Summan av detta blir nästan 24 miljoner kronor. Vad är det som tillkommer i de drygt 6 miljoner som saknas upp till de uppskattade 30 miljonerna i kommunens utredning?

Eskil Nilsson, Hans Eriksson, Malin Lundh, Maide Nordborg, Elisabeth Näslin, Ingrid Jonsson, Elin Hedenfalk, Åsa Sjödin
Styrgruppen för Bringåsens skolas bevarande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel