Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket vill ni skära ned på försvaret?

I dag besöker vi Trygghetens Hus i Östersund, ett bra exempel på samverkan mellan myndigheter för ökad trygghet och säkerhet. Besöket är en del i regeringens engagemang för att stärka samhällets krisberedskap.

Under hösten genomför försvarsministern flera resor runt om i Sverige för att uppmärksamma lokalt och regionalt arbete med krisberedskap.

Det är därför med oro som vi ser att Socialdemokraterna vill skära ned på resurserna till samhällets krisberedskap med 200 miljoner kronor.

Bland annat skulle det drabba möjligheter att öva och samverka, som är förutsättningar för att det ska fungera när en kris eller katastrof inträffar.

Moderaterna och Alliansregeringens satsar samtidigt på att stärka Sveriges försvar. Vi kan redan nu se att valet 2014 kommer att bli ett mycket viktigt val för oss försvarsvänner.

På ena sidan står en Alliansregering som satsar 1,4 miljarder över fyra år på försvaret. Mot detta står oeniga oppositionspartier som senast de gick till val lovade väljarna att spara 2 miljarder per år på försvaret.

Under sin tid vid makten lade Socialdemokraterna ner cirka 60 militära förband och enheter, också Östersunds garnison. Samtidigt upphörde den samlade försvarsplaneringen.

När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu har presenterat sina respektive budgetalternativ står det klart att det inte finns något samlat alternativ.

Miljöpartiet föreslår miljardnedskärningar på det militära försvaret, 2,7 miljarder redan nästa år och sammanlagt över 7 miljarder över fyra år. Vänsterpartiet föreslår också miljardnedskärningar på försvaret med nästan 3,5 miljarder på tre år.

Ett röd-grönt samarbete på försvarsområdet riskerar därmed på nytt innebära miljardnedskärningar. Detta skulle inte bara försämra försvarsförmågan utan också vara ett dråpslag mot Försvarsmakten och dess personal. Vi känner stor oro för hur dessa nedskärningar skulle komma att drabba Sveriges soldater och sjömän, inklusive hemvärnsförbanden i Jämtland.

Alliansen påbörjade under förra mandatperioden en omfattande och nödvändig reformering av försvaret i syfte att stärka försvarsförmågan. Försvarsmakten ställer nu om till ett modernt insatsförsvar. Knappt halvvägs in i reformen har vi en bättre försvarsförmåga än när regeringen tillträdde 2006.

Mot Alliansregeringens satsningar på försvaret står en splittrad opposition och Socialdemokraterna blir svaret skyldigt väljarna om man återigen ska göra upp med Miljöpartiet och Vänstern om försvaret.

Ett lands krisberedskap och försvarspolitik är någonting som lämpar sig synnerligen illa för politiska experiment och tvära kast. Min fråga till Stefan Löfven blir därför – planerar Socialdemokraterna att göra upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i försvarsfrågan och hur mycket kommer man då att skära på försvaret?

Karin Enström (M) försvarsminister

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel