Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycketBJÖRN& ÖRNska vi ha i naturen?

Jovnevaerie sameby vill skjuta 25 kungsörnar. Skyddsjakten ska ske inom byns kalvningsland och göras i förebyggande syfte.
– Orsaken är att vi har ett oacceptabelt högt rovdjurstryck som gör det omöjligt att bedriva en livskraftig renskötsel, skriver samebyn i den ansökan om skyddsjakt som skickats till Naturvårdsverket.

Annons

att det finns smarta lärare som förstår att inte skrämma barnen. Björnarna vill helst vara ifred, och undviker människor om de kan. Bra gjort!

fantastisk upplevelse för barnen!

att detta är kul hade inte era egna barn där skulle jag tro? Då hade det nog vart ett jävla liv. Vad säger ni när det händer? För det kommer att hända! Lovar!

t inte är folk som mött björn i verkliga livet som skrivit kommentarerna. Hade det varit ni eller era barn som varit ute i skogen och fått se björn på nära håll då skulle ni nog ha varit tysta. Vi som har björn runt husknuten tycker inte det är så jävla kul.

Här har vi haft ett ”lyckat” björnmöte för en massa barn och genast kliver det in negativa, uppskrämda vuxna …

Skärp er för tusan, det är väl bra att dagens barn kan växa upp med en positiv syn av björnen utan att färgas av den björnskräck som många vuxna i dag lever under, helt i onödan.

Personligen spenderar jag hellre en lördagskväll i björnskogen än på stadens gator, risken att bli överfallen och dödad är bra mycket mindre i skogen … det lovar jag.

människor uppsöker vård varje år för att de blivit bitna av sina husdjur. Hur många har blivit bitna av björn?

Sluta sprid så mycket skräckpropaganda om björnarna. Det är farligare att åka bil och det är uppenbarligen farligare att ha hund.

att björnar skyr människan kan ta del av den svenska björnforskningens resultat. Resultatet visade att björnar oftast inte drar sig undan människan, och det även om de har lukten av människa i näsan.

Allvarligast var nog att var femte björn vägrade överhuvudtaget att flytta på sig, utan hukade sig bara bakom en sten eller dylikt, medans gruppen mycket nära passerade.

Gör björnstammen skygg igen genom kraftigt ökad jakttilldelning. Halvera stammen åtminstone!

respekt och inte tvingar den att försvara sig så går de flesta björnmöten otroligt bra. Det är bara jägare som har problem med detta då de totalt saknar kunskap om hur man uppträder i skogen. Roligt för barnen att de fått uppleva lite av det otroliga djurlivet vi har i de svenska skogarna.

1 april-skämt va? Ett kungsörnsrevir är som minst runt 100 kvadratkilometer. 25 örnar skulle innebära ett totalt revir på 2500 kvadratkilometer, eller 1250 kvadratkilometer under förutsättning att alla örnar är par. Detta motsvarar ungefär en tiondel av till exempel Härjedalens yta.

Så hur stort är egentligen kalvningslandet om de känner att det är befogat att skjuta 25 örnar?

vi människor är ett rovdjur och står högst upp i näringskedjan, men nu börjar det bli löjligt. Ska de enda djuren vi har i det här länet vara älgar och renar?

sannerligen det dummaste jag hört på länge! Nu får det väl vara nog, det utgår ju en massa miljoner för rovdjursersättning och det inkluderar även kungsörnsrevir. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Nä lägg ner rennäringsindustrin om den inte går att driva i samklang med naturen.

alldeles för godtrogen när de uppskattat hur mycket rovdjur vi ska ha i detta län. Det finns för mycket av alla stora rovdjur så som det är nu.

Jag har själv flyttat från jämtland men jag pratar dagligen med kamrater hemifrån (samer) och de har det verkligen inte lätt så som det är nu.

Värna om samekulturen, inte rovdjursmångfalden!

Mer läsning

Annons