Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska de som är riktigt sjuka orka?

Hur i hela friden ska de som är riktigt sjuka orka närma sig ett landsting med denna sorts politik och byråkrati?

1. Jag har haft ont i höger axel sedan i början av juni. Tänkte att det skulle bli bättre, men det blev det inte.

2. I slutet av augusti ringde jag Hälsocentralen på Z-gränd. Men de hade inga läkare, så jag rekommenderades att ta kontakt med sjukgymnast på sjukhuset.

3. Redan efter en vecka fick jag tid, undersöktes och fick ett program att jobba med.

4. Återbesök tre veckor senare efter idogt jobbande – ingen bättring. Programmet utökades med fler övningar.

5. Nu är det 16 oktober och det är ingen bättring alls, utan sämre. Det gör ont att till och med hälsa på folk med vanligt handslag. Har slutat med övningarna för det smärtar för varje rörelse. Jag tror jag behöver en ordentlig undersökning och läkardiagnos! Inget ont om sjukgymnasten dock.

6. Ringde till Hälsocentralen på Z-gränd igen och talade med en trevlig, men förmodligen rätt förtvivlad sköterska. Hon meddelade att det inte fanns några läkartider aktuell vecka och inte heller nästa.

För den tredje veckan fanns inget schema att boka i eftersom man inte visste om det fanns någon läkare tillgänglig. Så jag skulle vara tvungen att återkomma, "kanske på fredag vet vi".

7. Nå, jag ringde Lugnvik eftersom enligt uppgift skulle ha gott om läkare och tider. Men för att komma ifråga där måste jag först fylla i vårdvalsblankett, skicka in den och få det hela registrerat, därefter ringa igen och beställa tid.

Nu började jag bli trött. Det där tar ju minst en vecka, kanske mer.

8. I samband med att jag kontrollerade detta med vårdval på landstingets webb hittade jag också en möjlighet att jämföra hälsocentralerna via länken "Jämför vård". Den fungerade inte, var tydligen en beta-historia som inte är riktigt sjösatt. Men visst misstänker jag också att det kanske inte var så smickrande det som stod där.

9. Nu började jag bli desperat så jag ringde Medicin Direkt – kosta vad det kosta vill. Det är nu eftermiddag och de har bara telefontid på förmiddagen. En dag till!

Vänta nu.

1. Hur kan Lugnvik och kanske ytterligare några hälsocentraler, ha gott om läkare och tider när inte Z-gränd har det?

Om sjuka människor förväntas flytta sig mellan hälsocentraler, varför kan inte läkare flytta sig då och då för att täcka upp? Så sker med alla andra yrkeskategorier inom en organisation.

2. Att man först skulle kunna få en tid på en alternativ hälsocentral och i samband med besöket fylla i vårdvalsblanketten, finns uppenbarligen inte landstingets tankevärld.

Det kan ta upp till två månader innan den nya hälsocentralen tar emot mig, upplyser webben.

3. Är det meningen att man ska hålla på med detta förnedrande vårdvalstrams bara för att få träffa en läkare? Jag har inget emot Z-gränd och det är närmast för mig.

4. Jag är ingen vän av (om inte direkt fiende till) privata alternativ, men det är verkligen långt nere på in lista att vända mig till privatläkare.

Så varför i hela friden ska jag inte få hjälp av det landsting jag så troget och gladeligt under alla år sedan 1982 betalat skatt till?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel