Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska framtidens äldrevård i Härjedalen se ut?

Sista tidens turbulens kring socialförvaltningen och annonserat kommande personalneddragningar inom äldreomsorgen ger stor anledning till oro.

Vi ifrågasätter ledningens envisa påstående om att kvalitén inte kommer att försämras.

Äldrevårdens största tillgång är personalen. Om personal får uppskattning, blir sedda och får känna delaktighet skapas en god arbetsmiljö och vårdtagarna blir väl omhändertagna. Att däremot känna att personalstyrkan ständigt ska minskas samtidigt som kvalitén ska upprätthållas skapar motstridiga känslor samt bidrar till oro och slitningar i personalgruppen.

Detta får i sin tur negativ effekt på omhändertagandet av våra äldre. Vi anser det oerhört viktigt att behålla kompetent personal i stället för att fokusera på kortsiktiga prognoser om minskat antal äldre. När antalet äldre ökar igen efter år 2015 – var finns personalen då?

Vi tror att organisationsförändringen med införande av teamledare är ett misslyckande. Vi förespråkar en plattare organisation med mindre enheter och synliga, närvarande chefer.

Många äldre med stort omvårdnadsbehov finns i dag hemma med anhöriga som enda stöd och hjälp. Många av dessa anhöriga behöver stöttning och avlastning för att orka. Att då minska på antalet sjukhemsplatser utan att skapa alternativ är oansvarigt och kortsiktigt tänkt.

Härjedalens kommun provar gamla modeller men vi ser behov av förnyelse och nytänkande. Att lägga ut delar av verksamhet på entreprenad är ett exempel på detta som många kommuner runt om i landet provar mer och mer. Majoriteten måste se längre och ta vettiga beslut som inte enbart är baserade på årets bokslut. Vi är inte ensamma om ekonomiska bekymmer i socialnämnden men åldersstrukturen av befolkningen samt de långa avstånden gör att vi är mer sårbara än många kommuner.

Framtidens äldrevård kommer att ställa mycket större krav och vi måste vara med i den utvecklingen. Att behålla kompetent personal, avveckla mindre lyckade organisationsförändringar och investera i en god äldrevård för framtiden är ett steg i rätt riktning. Då törs vi alla bli äldre i Härjedalens kommun.