Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska man bjuda?

/

Det här med kalas och inbjudningar kan vara ett känsligt ämne. Vi frågade två riktiga kalasproffs vad de tycker.

Annons

Magdalena Ribbing, expert på hur man beter sig på fester och kalas.

– Jag tycker att det är fel att utesluta bara en eller ett par personer i klassen från sitt kalas. Mobbning kan börja så. Och hur roligt känns det efter kalaset om någon blivit väldigt ledsen? Om man inte får plats hemma finns det ofta samlingslokaler i skolan eller kvarteret som man kan få låna.

– Jag tycker att det är bättre med ett enklare kalas med fler bjudna, än ett ”fint” för några få. Men det är svårt när man är ung att helt ensam ta ansvar för vilka som ska bjudas. Det tycker jag att föräldrarna måste hjälpa till med.

Nassim Al Fakir, programledare för Vi i femman.

– Vi var sex syskon hemma, så det blev många kalas! Men vi firade aldrig födelsedagar, vi hade kalas för att fira livet. Som jag minns det bjöd vi alltid alla.

– En person som är jobbig i skolan, och som man kanske inte känner för att bjuda, kanske beter sig helt annorlunda i en annan miljö. Våga testa!

– Vi bodde så pass stort att det inte var svårt. Det var först när jag var äldre som jag fattade att inte alla bodde som jag. Jag minns att jag ibland inte blev bjuden på andras kalas, men jag tyckte aldrig att det var konstigt. Det beror nog på att jag alltid varit trygg som person.

Mer läsning

Annons