Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska mobiltäckningen bli bättre, Åsling (C)?

Per Åsling (C), riksdagsledamot, vill tvinga operatörerna att hålla vad de lovar och bolagen att samarbeta för fler master.

Vilka politiska påtryckningar krävs för bättre täckning?

– Man måste pressa leverantörerna att klara den täckning de lovar. Det är absolut inte rätt att det finns täckningskartor som inte stämmer. Det är uppenbart att kartorna bara är marknadsföring.

Hur ska man få bättre täckning där operatörerna inte måste leverera täckning då, som i glesbygden?

– Statliga aktörer som Trafikverket och Svenska Kraftnät har fiber nedgrävt men dessa öppnas inte för mobiloperatörerna. Det är helt förkastligt att de bevakar sina särintressen. Statliga bolag borde gå först för att samordna detta med operatörerna så att allmännyttan gynnas.

– Men sedan behövs mer statliga pengar till investeringar också.

Det finns en frekvens som är aktuell att formulera nya villkor för, 700-bandet. Vad ska hända med det?

– Det förs diskussioner i regeringskansliet, men jag vet inte hur det går. Centern har ett beslut från stämman på att bandet ska göras tillgängligt för mobilt telefoni. Det är ett viktigt band eftersom det både har yttäckning och hög kapacitet.