Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hur ska Östersund skapa hållbar tillväxt?"

För att skapa hållbar tillväxt i Östersund behövs mer människor, bostäder och arbetstillfällen, anser kommunen. Frågan är bara hur det ska gå till. Det diskuterades på en workshop på måndagen.

Just nu jobbar Östersunds kommun med sin nya tillväxtplan för åren 2014–2020. Det handlar om att skapa "en plan för hållbar tillväxt i ett mer attraktivt Östersund". För att nå tillväxt har man satt upp tre mål: Östersund ska ha mer människor, mer bostäder och mer arbetstillfällen.

För att få synpunkter på hur det ska gå till hade kommunen i måndags bjudit in ungefär 120 personer till en workshop på Clarion hotel i Östersund. Där fanns bland annat företagare, föreningsaktiva, politiker och tjänstemän.

Några exempel på närvarande personer var flygplatschefen Susanne Norman, Destination Östersunds vd Anna Wersén, kommunens miljöchef Jari Hiltula, politikern Mona Modin Tjulin (S), länskulturchefen Ingrid Printz, Handelskammarens regionchef Katarina Nyberg Finn samt Martin Kjellerstedt och Katarina Åhlén från Startskott.

Först var det en introduktion av Johan Redhe som är chef över Område tillväxt i kommunen, ett relativt nytt område som bland annat innefattar näringslivskontoret och kultur- och fritidsnämndens kansli. Även projektledaren för tillväxtplanen, Camilla Olsson, pratade.

Sedan var det dags för workshop i grupper. Varje deltagare fick en slags kortlek med 16 kort, där varje kort hade ett nyckelord. Nyckelorden var till exempel företagsamhet, kunskap, attraktiva bostäder, kultur, tillgänglighet, gemenskap, idrott och hälsa och trygghet. Uppgiften var att välja ut de fyra kort som man själv tyckte var viktigast för att nå mer tillväxt i Östersund.

Senare under eftermiddagen sammanställdes en gemensam topp sex av alla deltagares kort och resten av workshopen handlade om hur de prioriterade områdena ska kunna bli bättre. Synpunkterna från workshopen ska nu integreras i tillväxtplanen och i februari ska den upp på kommunfullmäktiges bord.

På plats fanns också några av de studenter som arbetat på Sommardesignkontoret Östersund under sommaren, och bland annat har jobbat med hur Frösö Park och