Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska sköterskebristen lösas?

Annons

Akut sjuksköterskebrist råder på sjukhuset till sommaren, men situationen är densamma även ute i kommunerna.

Det råder stor brist på vikarierande distriktssköterskor (DSK) i Östersunds kommun. En arbetsgrupp tillsattes och lösningen blev en ekonomisk kompensation om man flyttar hela eller del av sin semester, ett litet bidrag kan man säga.

Om ingen nappar på detta bidrag finns inget annat förslag på hur situationen ska lösas, till exempel anlita bemanningsföretag för rekrytering.

Under semesterperioderna får DSK utökade uppdrag då kompetensen blir lägre ute i hemtjänsten, för det råder även brist på undersköterskor och man anställer vårdbiträden i stället.

Med färre DSK i tjänst får vi jobba på dubbla områden vilket innebär flera hemtjänstgrupper, flera kunder/brukare och stressen blir högre och patientsäkerheten inte optimal.

Frågan är – vad tänker kommunledning och chefer göra för att vår verksamhet ska vara patient-/brukarsäker under sommaren? Och hur tänker man lösa den brist på DSK som råder?

Mitt i smeten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel