Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska trafikkaoset i Lillänge kunna lösas?


Trafiksituationen i Lillänge och Odenskog måste förbättras, det är det många som anser. Men hur ser problemen ut? Och hur kan de åtgärdas? Ett arbete har nu startats för finna svaren.

Annons

Trafikverket och Östersunds kommun har inlett en så kallad åtgärdsvalsstudie, som startade med ett öppet forum i Rådhuset på torsdagskvällen. Stefan Karlsson, som jobbar med långsiktig planering hos Trafikverket, berättade hur processen ser ut och han uppmanade deltagarna att komma med inspel, åsikter och synpunkter. Samförstånd mellan olika intressenter är en viktig strävan i arbetet.

– Vi diskuterar fram en gemensam problembild. Det är viktigt att förankra genom förtroendefulla samtal och dialog mellan aktörer, säger Stefan Karlsson.

Vad åtgärdsvalsstudien kommer att mynna ut i går inte att veta nu. Det är flera steg med workshops och utredningar som ska göras innan några slutsatser kan dras och finansieringsfrågor blir aktuella.

– Vi är i initieringsfasen och när vi är överens kan vi gå vidare. Ofta är det en kombination av åtgärder som är lösningen och det är inte alltid som den dyraste lösningen har den bästa effekten.

Vid ett bord satt Reidun Sjövold och makarna Eva och Gunder Åberg. De var inbjudna eftersom Eva och Reidun sitter med i kommunens tillgänglighetsråd.

– Tillgänglighetsfrågorna är jätteviktiga i det här, alla är inte löpare och bilförare, säger Reidun Sjövold.

De tycker att trafiksituationen i Lillänge är under all kritik. I synnerhet de mindre vägarna inom själva handelsområdet. Där ligger stora stenar alldeles intill vägen, skyltningen är bristfällig och det är trångt, anser de.

– Hela området är rena katastrofen och det största problemet är väl egentligen parkeringen vid Coop. Det går inte att köra där en fredag eftermiddag, då vet man inte om bilen är hel när man kommer hem, säger Reidun Sjövold.