Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Hur ska vi kunna tacka alla människor

Efter ÖP:s artikel om den rysktalande familjen Davödov har deras situation förändrats rejält.
– Hur ska vi kunna tacka alla människor? I fredags hade vi ingenting och nu har vi mat så vi kan äta oss mätta i flera veckor, säger Aaza Davödov.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter artikeln i lördagstidningen då ÖP berättade om familjen Davödov i Föllinge. Elen har stängts av och de fyra familjemedlemmarna lever på dotterns barnbidrag på 1050 kronor.

I lördags morse fick de beviset att det finns folk som bryr sig. En äldre man knackade på och skänkte 500 kronor. Sedan fortsatte gåvorna att strömma in under hela helgen.

– Vilka underbara människor det finns. Vi har fått mat, kaffe och pengar. Allt kändes meningslöst i fredags, men nu kan jag känna glädje igen. I går blev vi också bjudna på middag hos några grannar. Det var fantastiskt trevligt, berättar Aaza Davödov.

Men samtidigt som många visar medkänsla så tycker familjen att det kan kännas jobbigt.

– Det är ju så att man alltid vill kunna klara sig själv. Vi vill ha jobb och göra rätt för oss här i Sverige. Men nu när situationen blev som den blev så är det fantastiskt att människor visar att de bryr sig. I lördags kom en man som sa att han skulle ordna jobb åt oss. Jag hoppas verkligen att det blir så, säger Andrei Davödov.

Att vara mätt och belåten har inte familjen Davödov känt på så ofta det senaste året.

– Men i dag har vi ätit pizza. Vi fick dem gratis av pizzerian, säger Andrei och skrattar.

– Kaffe kan vi också bjuda på. Vi har fått jättemånga paket, säger Aaza och pekar på ett köksskåp.

På gården står en husvagn som Åke Bergvall från Brunflo erbjöd familjen.

– Jag blev så jävla arg när jag läste om det här. Jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag körde upp husvagnen och där finns det ett gasolkök så de kan laga mat. Man måste ställa upp för den som behöver hjälp, säger Åke.

Sonen Roman kommer precis från sjön där han fått en gädda. Den ligger i diskhon och väntar på att bli rensad.

– Men vi behöver nog inte äta upp den i dag. Vi kommer att kunna bli mätta ändå. Folk har skänkt oss så mycket mat. Även folk som vi aldrig sett tidigare har skänkt en slant eller gett oss något att äta. Både jag och mamma och pappa är otroligt överraskade över allt stöd. Vi hade aldrig kunnat drömma om det.

14-åriga dottern Lia är i skolan när ÖP besöker familjen i Föllinge.

Hon kommer hem om en timme och då väntar middag så hon kan äta sig mätt. Innan hon lägger sig kan hon njuta av en kvällsfika. Vardag för en vanlig familj, men lyx för familjen Davödov.