Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur vill du att din selfie ska se ut?

De flesta ler eller skrattar. Någon har skojat till det lite och har tagit en selfie där hon eller han skriker. En annan visar bara ett öga och många kramar om sina barn.

En selfie är kort beskrivet ett självporträtt på nätet som du tar med mobil- eller webbkameran. Ordet selfie blev för övrigt också utsett till årets ord 2013 av Oxford Dictionaries, en av de största engelska lexikonen.Hur vill du att din selfie ska se ut? Är du den som drar upp tröjan och visar magrutorna eller är du mer diskret? Väljer du ut bilden omsorgsfullt eller kvittar det?

Aldrig någonsin har vi väl fått ta del av så många personers självporträtt. Jag tycker det är kul och kanske extra intressant när man vet att personen i sig till och med fotat själv. Bilden ska representera dig, i alla fall på nätet.

Jag har börjat följa Alla är fotografer på SVT. Programmet där de träffsäkra komikerna Henrik Schyffert och Johan Rheborg ska bli bättre fotografer genom att ge varandra olika fotouppdrag. Riktigt underhållande! (Men jag brukar ju gilla allt som Schyffert gör.)

Varje dag läggs det upp 300 miljoner bilder på Facebook så det är lätt att säga att alla är fotografer nu för tiden. Men med skiftande kvalitéer förstås!

Under en lång tid hade jag ingen bild på mig själv på Facebook. Det var den anonyma tecknande siluetten som fick porträttera Malin. Det kändes så svårt att välja ut En bild som skulle vara jag. Till sist påpekade vänner att det kanske var dags för en bild.

Nu finns det en selfie där på mig, det blir ju mer personligt. Men jag blir ganska fort less och byter jag ut den med jämna mellanrum. Ibland väljer jag ett foto med mig och mina barn.

När jag kollar igenom mina egna selfies på Facebook och Instagram så ser jag mest en allvarlig Malin som tittar rakt in i kameran. Känner mina vänner igen mig så?

På Instagram hade jag under en tid en bild på en glad snögubbe som självporträtt. Det kändes skönt på något sätt och jag blev glad av bilden på snögubben som jag fotade en solig aprildag i Kiruna. Snögubben hade min dotter gjort.

I första programmet fick Schyffert och Rheborg i uppdrag att ta ett självporträtt, men inte som det brukar se ut, utan ett mer ärligt sådant. Schyffert skulle bland annat undvika att se läcker ut. Hur skulle ditt ärliga självporträtt se ut? Är det något du skulle lägga ut på sociala medier? Själv har jag inget svar på det men det skulle nog i alla fall vara en gladare Malin.

I väntan på min ärliga selfie så utnämner jag bilden på den småleende snögubben till den bästa hittills. För egentligen känner jag mer igen mig i den än den allvarliga Malin som tittar rakt in i kameran.