Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hus totalförstört i brand

Flera personer skadades i den brand som bröt ut i Sveg på lördagsmorgonen. En ung kvinna saknas enligt polisen.
– Vi befarar att hon blev kvar inne i huset, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl på polisen i Jämtlands län.

Bland de första på brandplatsen var Göthe Hammarström och sonen Anders, som gått upp tidigt för att måla ett tak i närheten i centrala Sveg.

– Vi tog med oss stegen och sprang dit när vi såg att det kom rök. Flera personer hade tagit sig ut från huset, de var skadade och chockade. Några av dem hade hoppat från andra våningen för att komma undan, säger Göthe Hammarström.

En ung kvinna befaras ha omkommit i branden, enligt vakthavande befäl Stefan Fredriksson, på polisen i Jämtlands län. Kvinnan är född 1993 och kommer från Sundsvall men har bott i Sveg sedan något år tillbaka. Hennes anhöriga är underrättade.

Fem personer fördes till sjukhus i Östersund, två av dem med allvarliga skador, enligt polisen. Två personer tog sig ut huset utan skador.

När Göthe och Anders Hammarström kom fram var branden redan full utvecklad. En person hade tagit sig ut på taket.

– Vi reste stegen och lyckades få ner den personen. Precis då kom ambulansen, berättar Göthe Hammarström.

Räddningstjänsten fick larmet strax före klockan sex på lördagsmorgonen. När den första styrkan kom till platsen var huset helt övertänt.

– Vi fick koncentrera oss på att hindra elden från att sprida sig, säger räddningsledare Kalle Persson.

Räddningstjänsten sprutade skum och vatten på husen runtomkring branden för att kyla ner fasaderna. Trots det lyckades elden sprida sig till vinden på ett grannhus. Det fick svåra skador. Taket gick inte att rädda.

– Jag vaknade av att det sprakade och var en massa liv. När jag tittade ut genom fönstret såg jag att det brann för fullt. Då sprang vi ut på en gång, jag och min flickvän, berättar Fredrik Johansson som bor på övervåningen i grannfastigheten dit elden spridit sig.

En person evakuerades från ett annat grannhus med en färgaffär i bottenvåningen.

– Vi hjälpte till att bära ut färg och annat. Det var väldigt nära att det började brinna där också, säger Göthe Hammarström.

Hettan från branden gjorde att flera rutor på färgbutiken spräcktes.

Huset där branden startade är totalförstört.

– Vi fortsätter med släckningsarbetet i flera timmar till. Det kan finnas fler brandhärdar som kan blossa upp, säger Kalle Persson.

Räddningstjänsterna från Sveg, Ytterhogdal, Lillhärdal och Vemdalen fanns på plats för att hindra elden från att sprida sig.

Brandorsaken är okänd. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och platsen kommer att vara avspärrad till dess att polisen tekniker genomfört en brandplatsundersökning.

Under lördagen hade kommunens Posomgrupp stödsamtal med flera ungdomar, först på äldreboendet Senioren, och sedan på församlingshemmet. Även kyrkan hade personal på plats i församlingshemmet för stödsamtal.

På lördagseftermiddagen blossade branden upp igen men kunde snabbt släckas ner.