Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbilsförare döms för dödsolyckan

Husbilsföraren döms för att ha vållat Daniel Richardssons svågers död. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Hudiksvalls tingsrätt dömer en 37-årig man från Jämtland för att ha vållat elitskidåkaren Daniel Richardssons svågers död. Mannen döms också för vållande till kroppsskada.

Föraren har inte hållit tillräcklig koll framåt och inte tillräckligt låg fart, ansåg åklagaren. Åtalet gällde också vårdslöshet i trafik.

Åklagaren har en stark bevisning, anser rätten – särskilt den rekonstruktionsfilm som visats pekar mot att föraren varit oaktsam. Mannen ska därför fällas på de två första punkterna, anser rätten.

Däremot anser rätten inte att mannen varit vårdslös i trafiken, som åklagaren gjort gällande. För att fälla mannen på den punkten krävs något mer, till exempel att föraren tagit medvetna risker, skriver rätten.

Föraren döms till villkorlig dom och 60 dagsböter á 70 kronor, sammanlagt 4 200 kronor. Han ska också betala 9 000 kronor för begravningskostnader till svågerns föräldrar, samt ytterligare 25 000 kronor vardera till de två.

Det var 14 juli förra året som Daniel Richardsson skadades och hans svåger dödades i samband med en punktering på E4 söder om Iggesund. De två befann sig delvis i det högra körfältet och höll på att laga däcket när de kördes på av en södergående husbil.

Polisutredningen har visat att föraren hade 596 meter på sig att upptäcka den havererade bilen. Trots det kördes de båda männen på i hög fart.

Föraren från Jämtland har nekat till anklagelserna. Under rättegången sa han att han bromsat och försökt byta körfält. En bil i vänster körfält ska ha hindrat honom från att väja.

En mc-förare vittnade om hur han bromsat in för att ge plats åt husbilen i vänster körfält, men att det dröjde innan husbilen svängde ut.

Artikeln kommer från helahalsingland.se

Tidigare artiklar:

ÖPTV: Polisens film efter dödsolyckan

Åtalas för dödsolyckan

Polisen utreder dödsolyckan

Södergrens SMS: "Jag tänker på dig"

Rickardsson skadades i dödsolyckan