Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushåll kan bli utan fast telefoni

Telia Sonera ska avveckla delar av sitt kopparnät. Det kan betyda att många hushåll i länets glesbygd blir utan fast förbindelse för bredband och telefoni.

– Sex av länets åtta kommuner har satsat på att bygga ut bredbandsnät som baseras på Telia Soneras kopparledningar. Det är bara Östersund och Härjedalen som har andra lösningar.

Bengt Pettersson, IT - samordnare i Krokoms kommun, säger att Teracom, som ansvarat för utbyggnaden, har ett avtal med Telia Sonera som sträcker sig fram till 2014.

Det spekuleras i att uppemot 200 000 hushåll i Sverige kan drabbas när Telia Sonera vill skrota sina olönsamma luftledningar som de enligt lag inte behöver bekosta.

Telia Sonera vill i nuläget inte ge besked om hur många hushåll som är olönsamma.

Post- och telestyrelsen, PTS, hoppas att en fond, som kan omfatta miljardbelopp, införs för att finansiera och säkra kommunikation till kunderna. Det har gjorts i flera andra europeiska länder.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ser allvarligt på situationen.

– Det kan bli katastrofala följder för enskilda kommuner om en stor del av kopparnätet avvecklas, säger Björn Björk, ansvarig för bredbandsfrågor på SKL, till IT-tidningen Computer Sweden.

Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva följer också frågan med stort intresse.

”Det kopparnät som vi alla varit med och betalat och som alla vet är den viktigaste förutsättningen för bredband i glesbygd, tar nu Telia första steget för att avveckla. Fast mobiltelefoni må vara framtidens teknik, men i sin nuvarande utvecklingsfas innebär den väsentliga försämringar för de flesta i glesbygd”, skriver ordförande Åke Edin i en debattartikel.