Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushåll med bolån ökar i landet – så många har bolån i Jämtlands län

Mellan 2010 och 2017 ökade antalet hushåll i landet som har bolån med 16 procent. Idag har drygt 2 miljoner hushåll bolån. 27 903 av dessa finns i Jämtlands län.

Det är nya siffror från Riksbanken som visar att antalet hushåll med bolån har ökat sedan 2010. Medelskulden ligger just nu på mer än 1,4 miljoner kronor, vilket är en ökning med 41 procent sedan 2010.

– En förklaring är att många väljer att köpa bostad istället för att hyra, framförallt i tillväxtregionerna, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Finansinspektionen har föreslagit ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter. Claudia Wörmann menar att det varit önskvärt att avvakta ett tag till och utvärdera de nuvarande kraven. Hon menar att unga personer med osäker inkomst drabbas mest om de nya kraven antas av regeringen.

– Konsekvensen blir att trycket på de små och billigare bostäderna kommer att öka och att fler får svårt att byta boende. En effekt kan bli att man bygger upp en inlåsningsproblematik med yngre som inte kommer hemifrån, separerade som inte kan flytta isär och äldre som inte hittar lämpliga boenden, säger Claudia Wörmann till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning:

Här är länsborna mest skuldsatta – se listan kommun för kommun

Marcus Bohlin: Vem vågar göra ditt bolån dyrare?

Insändare: Storbanker straffar kunderna