Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudvärk var tumör

Patienten hade huvudvärk under flera år och sökte läkare vid upprepade tillfällen. Besvären bedömdes som spänningshuvudvärk men visade sig vara en tumör.

När den noggrannare utredningen gjordes fördröjdes dessutom diagnosen eftersom röntgensvaret inte lästes på en månad. Det var det svaret som visade att patienten hade en hjärntumör. Den fördröjda diagnosen har inneburit lidande för patienten och operation är nu planerad. Det här framgår av Lex Maria-anmälan som Jämtlands läns landsting gjort och det beslut som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fattat.

Under tre och ett halvt år besökte patienten hälsocentralen i Östersund vid upprepade tillfällen för att få hjälp med huvudvärken och med en del andra besvär. Enligt anmälan har patienten träffat ett flertal olika läkare och de har övervägt att göra en noggrannare utredning, men en sådan kom i gång först under hösten 2013, då patienten röntgades. Anledningen till att röntgensvaret blev liggande i en månad var att det direktsignerades utan att läkaren läst det.

Landstinget anger bristen på kontinuitet i läkarbesöken som en av de tänkbara orsakerna till det inträffade och betonar att ett arbete pågår för att bemanna hälsocentralerna med fasta läkare. Till IVO uppger landstinget också att det inte går att direktsignera i det nya journalsystemet som införs vid årsskiftet.

IVO accepterar de besked som landstinget lämnat och avslutar därför ärendet.