Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyckleri kring energi

Efter veckor av högljutt skäll mot regeringen gör den röd/gröna oppositionen en egen pudel kring kärnkraftens framtid. De är inte längre lika kategoriska. ”Avveckla med hänsyn till välfärden”, skriver de på DN Debatt. Inlägget blir till hyckleri, där ­tidigare starka ställningstaganden emot nu föder massor av frågetecken.

röd/gröna? Har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bytt fot över en natt? Från att i över en månad ha kritiserat regeringen för deras ställningstagande i kärnkraftsfrågan, lägger sig nu oppositionen platt.

Visserligen talas om att kärnkraften ska fasas ut i takt med införandet av förnyelsebar energi, men det är en lek med ord. Nu kommer det an på ”sysselsättning och välfärd” i vilken takt kärnkraften kan fasas ut.

Taktikbytet blir så genomskinligt. En månads ilsket opponerande har inte övertygat väljarna. Alltså måste oppositionen hitta på någonting nytt för att vända vikande väljarbarometrar. Men kreativiteten tycks begränsad – Mona Sahlin o Co gör som vanligt, man plagierar regeringspolitiken.

retorik som oppositionen nu piffat upp stod även Centerledaren Maud Olofsson för när energi- och klimatuppgörelsen presenterades. Regeringen tryckte på utbyggnaden av förnyelsebar energi. Vindkraften sattes i centrum. Med skillnad att näringsministern även accepterade att uttjänta kärnkraftsreaktorer kan bytas ut mot nya, upp till nuvarande nivå – maximalt tio.

Centerns ändrade ställningstagande ruskade med allt rätt om ordentligt både internt och externt. Ja till ny kärnkraft känns inte heller i dag som rätt väg att gå.

Men Maud Olofsson var åtminstone rak i sitt ställningstagande till skillnad från Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly. Deras inlägg på DN Debatt andas nämligen hyckleri. Orden ”avveckling med hänsyn till sysselsättning och välfärd” kan lika gärna innebära femtio år framåt som inom några mandatperioder.

slå mynt av att samhällskrisen ändrat på förutsättningarna. I själva verket är det egna vikande opinionssiffror som tvingar fram utspelet. Dessutom finns i botten en kraftfull socialdemokratisk internkritik mot ett alltför kategoriskt nej till kärnkraft att ta hänsyn till.

Oppositionen står fortfarande utan egen politik. Detta framgår tydligt av ännu ett tafatt försök till att vända vikande opinionsvindar.