Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllad Borg i egen division

Anders Borg är Europas främste finansminister. Nej, det är inte Moderaterna som anser det. Inte heller är det den borgerliga Alliansregeringen.

Annons

 Tvärt om är det högt ansedda Financial Times som i sitt senaste nummer rankar Europas tjugo starkaste ekonomier och dess ledande finanspolitiker.

Anders Borg är bäst i allt, tycker alltså Financial Times och höjer honom till skyarna.

”Det här är ett lagarbete”, sa Anders Borg själv blygsamt, när han i riksdagens talarstol igår tackade sina riksdagskollegor, som också de klev in i hyllningskören.

Stjärnstatusen från Financial Times var förstås bra att ha med sig när finansministern igår debatterade ekonomi och budget. Här står han sig fortsatt stark. Här har han få övermän/kvinnor i den svenska riksdagen och Anders Borgs förda politik i kombination med hans höga trovärdighetsfaktor gör också att svenska folket litar på honom.

Han stack dock inte under stol med att omvärldens kriser nu även hotar Sverige. Inte så att vår ekonomi riskerar gå i kras, men en minimal tillväxt för 2012 och möjligen lite mer för 2013, hämmar inte minst arbetsmarknaden.

Arbetslösheten tynger. Definitivt mest den som drabbar unga människor i Sverige, som tycks ha svårt att få fotfäste in i tillvaron där det finns möjlighet till självförsörjning.

Anders Borg skymde inte våra problem, även om han kanske i alltför ljusa ordalag, byggde upp Sverigebild som i jämförelse med andra i Europa fortfarande tuffar på ganska bra.

Oppositionen gjorde tappra försök att slå in kilar i Alliansens ekonomibygge, men utan egentlig framgång. Tommy Waidelich, S, är inte i närheten av att spela i samma ekonomidivision som Borg. Hans inspel blir synbart taffliga och om partiledaren Håkan Juholt har uppförsbacke för sin del, är motlutet minst lika brant för den tilltänkte röde finansministern.