Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hypermodernt räddningsfordon har rullat in i Järpen

Den nya släck- och räddningsbilen i Järpen kostar nästan fyra miljoner kronor men är en nödvändig investering, menar räddningstjänsten.

– Vi kommer kunna ta oss till den nödställde snabbare och säkrare, säger Kent Eriksson.

Ett nytt hypermodernt räddningsfordon med extra allt står inne på stationen i Järpen. En uppgradering av släck- och räddningsbil har stått på önskelistan i många år, berättar Kent Eriksson som är operativt ansvarig på räddningstjänsten i Järpen.

Utrustningen i det nya fordonet ska underlätta både räddnings- och släckningsarbetet.

– Det här nya skumsläckningssystemet hade vi inte förut, säger han.

Räddningstjänsten ska numera kunna komma snabbare på plats men även släcka bränder snabbare. Liv kan räddas men även stora värden. Många fastigheter i Åre är ju dyra och samhällsvinsten är stor om bränder kan släckas innan förödelsen blir för stor, menar Kent Eriksson.

I Åre kommun finns många backiga gator och svårtillgängliga fastigheter. Fyrhjulsdrift är därför viktigt.

– Nu vet vi att vi kommer fram snabbare, säger han.

Det finns alltid ett behov av att förnya räddningstjänstens fordonspark. Inte minst måste man kunna hålla någorlunda jämn takt med utvecklingen av bilar.

David Ekholm, insatsledare, berättar att de nya klippverktygen klarar en kraft på 100 ton. Det är det effektivaste som finns på marknaden i dag.

– Man gör ju säkrare och säkrare bilar. De är hårdare i dag. Därför måste vi ha bättre klippverktyg, säger David Ekblom som är insatsledare.

Men det är inte bara i Järpen som hjälpverktyg har köpts in.

– I år har vi höjt standaren på samtliga stationer när det gäller klippverktyg, säger Kent Eriksson.