Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr mycket kan Åre by växa?

Åre by – Vinterstaden! Ursäkta min ironi, men nu upplever vi storstadens liv och brus i skidorten som aldrig förr och ingen verkar har koll längre. Hur stor ska byn bli innan alla är nöjda? Vart är Åre by på väg med tillväxt, parkeringsproblem, fylla, knark, otrivsel, lokalproblem?

Varför tas aldrig dessa frågor upp till debatt då de bevisligen finns hos byns befolkning, markägare, turister och politiker? Vilket tak på tillväxt vill politikerna ha? Hur stora ska problemen bli innan byn når en gräns där det kanske är för sent?

Här öppnas stora famnen för exploatörer som bygger, tjänar pengar och drar iväg. Kan Åre by klara konkurrensen från andra skidorter och de miljardinvesteringar som där görs, och räcker all publik till för alla skidorter och sommarturism?

Nu kämpar markägare för att behålla kvar litet av den karaktär Åre by har byggts upp på. Var står politikerna? Finns det inga andra värden för befolkning och turister? Som ett område med genuin karaktär, lugn och avslappnad miljö.

Skistar investerar för miljoner i nedfarter, liftar med mera. I Björnenområdet byggs lyxvillor, och så har vi Dählieprojektet där 9 000 bäddar planeras. Var ska gränsen dras? Hur många kalla bäddar har Åre by råd med? Med fler turister behövs utrymme för fler bilar.

Åre kommun ansvarar för infrastrukturen som ska tas av investeringsmedel. Ska det också byggas p-hus med kommunala medel? Ge ett svar!

Torsten Lind, Järpen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel