Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrde ut snöskotrar som hade körförbud

I två dagar hade gänget från södra Sverige hyrt snöskotrar av en firma i Härjedalen. Det hela slutade med att de blev stoppade av polisen då flera skotrar hade körförbud.

Det var ett 15-tal glada skoteråkare som drog i väg på fredagen efter att hyrt en varsin snöskoter hos ett uthyrningsföretag i västra Härjedalen. Glädjen att susa fram mellan fjälltopparna blev dock inte långvarig då de vid lunchtid stoppade av polisens skoterpatrull efter leden mot Anåkroken mellan Funäsdalen och Messlingen.

När polisen kollade skotrarna visade det sig att sju maskiner var avställda varav två dessutom var belagda med körförbud.

– Det är högst anmärkningsvärt att ett företag hyr ut skotrar på detta sätt. De som hyrt skotrarna fick nu lämna maskinerna kvar på platsen och åkte tillbaka med sina kamrater som hade skotrar som var lagliga, säger polisen Kenneth Varga.

– Nej, de trodde naturligtvis att allt stod rätt till. De, som alla andra, räknar med att allt ska vara i sin ordning när man hyr snöskotrar.

– Det är uthyrningsfirman som får stå till svars. Här gäller ägareansvar och de som hyrt ska inte behöva kontrollera att hyrskotrarna är godkända och får användas. De har hyrt i god tro, säger Kenneth Varga.

I och med att snöskotrarna var avställda saknades även giltiga försäkringar. Det var igår oklart om maskinerna överhuvudtaget var besiktigade och godkända för uthyrning. En sådan besiktning skall ske på alla uthyrningskotrar en gång per år.

Den ansvarige vid företaget som hyrde ut snöskotrarna ville igår inte kommentera händelsen.